EKTAKTO ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Rain_by_Ragdoll_x3

 

Ισχύει από αύριο 06 :00 έως Κυριακή 18:00

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που θα μας επηρεάσει από αύριο φαίνεται να είναι λίγο διαφορετική από το αρχικώς προβλεπόμενο , με κύρια χαρακτηριστικά την καθ ύψος μεταφορά πολύ υψηλών ποσών θετικού στροβιλισμού κυρίως προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας , την πολύ αυξημένη σχετική υγρασία στις χαμηλές και μέσες τροποσφαιρικές στάθμες και την οργανωμένη μετωπική δραστηριότητα. Η θέση του συστήματος στα ανοιχτά νοτιοδυτικά της Πελοπονήσσου έχει δώσει στο παρελθόν έντονες κακοκαιρίες σε περιοχές της ανατολικής και νότιας  χώρας.

Έτσι λοιπόν, σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τα ξημερώματα και κυρίως κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας στη δυτική , κεντρική και νότια χώρα , με ισχυρές βροχές και καταιγίδες , θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά των περισσότερων περιοχών. Τα διαμερίσματα που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας είναι η   Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα , η Πελοπόνησσος και η Εύβοια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους νομούς Βοιωτίας, Φθοιώτιδας, Αττικής , Κορινθίας , Αργολίδας , Εύβοιας και Μαγνησίας, περιοχές στις οποίες ενδεχομένως να προκληθούν και πλυμμηρικά φαινόμενα. Λιγότερα αναμένεται να είναι τα φαινόμενα στην κεντρική Mακεδονία , στη Θράκη,  στις Κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη αρχικά, η Κρήτη ωστόσο φαίνεται να κάνει ποδαρικό με βροχές τη νέα χρονιά , όπως και τα Δωδεκάνησα. Ουσιαστικά ανεπηρέαστη φαίνεται να μένει η ανατολική Μακεδονία με εξαίρεση κάποια τοπικά ορογραφικά φαινόμενα. Ακολουθεί αναλυτική εκτίμηση της κακοκαιρίας για τις περιοχές που θα επηρεαστούν :

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ(Επιμέλεια : Γιώργος Πλ) : Παροδικές νεφώσεις που σε Πιερία- Πέλλα- Ημαθία και Χαλκιδική θα είναι περισσότερες και θα σημειωθούν παροδικές βροχές κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες αύριο, καθώς και χιονοπτώσεις πάνω από τα 1000-1100μ αρχικά και μέχρι και τα 900 περίπου μέτρα στη συνέχεια. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα ενδεχομένως να είναι ισχυρά στην Πιερία και τη νότια Χαλκιδική, ωστόσο από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά. Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου βροχές πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στα νότια τμήματα αναμένονται και στη Θράκη καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, οι οποίες ενδέχεται να κατέβουν πολύ χαμηλά πριν  τα φαινόμενα εξασθενήσουν( 300-400μ ενδεικτικό υψόμετρο στη Ροδόπη) , ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγο το απόγευμα ακόμα και στα πεδινά του Β. Έβρου. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις και η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλα τα διαμερίσματα.

 

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ( Eπιμέλεια  : Γιώργος Πλ) : 

Σάββατο : Στο βόρειο Αιγαίο επιδεινωμένος καιρός τις πρωινές ώρες αύριο με βροχές πρόσκαιρα ισχυρές. Αργότερα και κυρίως τις μεσημβρινές και  απογευματινές ώρες , τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα και θα ενταθούν ιδιαίτερα στις Σποράδες και τα ανοιχτά της Εύβοιας. Μεγάλη προσοχή στη Σκύρο αλλά και τις υπόλοιπες Σποράδες , όπου οι βροχές θα είναι πολύ ισχυρές και θα σημειωθούν και καταιγίδες. Ευτυχώς ο καιρός φαίνεται να παρουσιάζει ύφεση τις βραδινές ώρες σε αυτές τις περιοχές και οι βροχές να αποκτούν πιο ήπιο χαρακτήρα και αργότερα να εξασθενούν ιδιαίτερα στις Β. Σποράδες. Βροχές και καταιγίδες πιο πρόσκαιρου χαρακτήρα θα έχουμε στις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες , στις πρώτες ( Μήλος, Κίμωλος κλπ) τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες και στις δεύτερες τις βραδινές κυρίως ώρες. Στην Κρήτη ο καιρός θα είναι πιο άστατος αρχικά, με βροχές τοπικού χαρακτήρα με τη μορφή “περάσματος” , ενώ στο ν. Χανίων θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες , ωστόσο μέχρι το βράδυ  τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα σταματήσουν. Τοπικοί όμβροι αναμένονται στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα , πιθανόν ισχυροί στα Δωδεκάνησα , όμως σε γενικές γραμμές οι περιοχές αυτές δε φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και από δυτικές – νοτιοδυτικές στα νότια και από το μεσημέρι και μετά θα παρουσιάσουν ΑΠΟΤΟΜΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται μεταξύ ανατολικής Εύβοιας , Σκύρου , Λήμνου , Σποράδων και νότιας Χαλκιδικής , με εντάσεις που θα φτάνουν τα επίπεδα θύελλας (9-10 μποφόρ). Στα 6-7 μποφόρ θα πνέουν στις Κυκλάδες , ενώ οι δυτικοί – νοτιοδυτικοί άνεμοι στα νότια θα είναι ακόμα μικρότερων εντάσεων(3-4 μποφόρ) και μόνο στα ανοιχτά της δυτικής Κρήτης θα είναι πιο ενισχυμένοι. H θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Κυριακή : Θα επιμείνει ο νεφελώδης καιρός στα δυτικά – νοτιοδυτικά και κεντρικά τμήματα του Αιγαίου , με παροδικές βροχές ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και τη Σκύρο , που τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρές , ωστόσο  στη συνέχεια της ημέρας τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν. Στην Κρήτη αναμένεται άστατος καιρός με βροχές τοπικού και σύντομου χαρακτήρα , ενώ στα Δωδεκάνησα οι βροχές θα είναι πιο αξιόλογες κι ενδεχομένως να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα επιμείνουν σε μεγάλες εντάσεις ιδίως σε β. Κυκλάδες, ανοιχτά Σκύρου ( 8-9 μποφόρ) , ενώ στα 5-7 μποφόρ θα πνέουν στα υπόλοιπα τμήματα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ( Επιμέλεια : Γιώργος Πλ)

 

Σάββατο : Πολύ σοβαρή αναμένεται να είναι η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή , με ισχυρές βροχές , καταιγίδες σε παράκτια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Στερεάς. Πιο συγκεκριμένα , ήδη από τις πρωινές ώρες , καθώς το μέτωπο της διαταραχής θα μετατοπίζεται ανατολικότερα, τοπικές βροχές θα σημειώνονται σε Φωκίδα και Ευρυτανία  και οι πρώτες χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 1400-1500μ. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά σε όλη τη κεντρική Στερεά έως και στα παράκτια του Κορινθιακού, οι βροχές θα έχουν και ένταση αλλά και διάρκεια -ιδιαίτερα στις προσήνεμες στο ανατολικό ρεύμα περιοχές – και υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να σημειωθούν και καταιγίδες στα παράκτια του Κορινθιακού.  Παράλληλα οι πυκνές πλέον χιονοπτώσεις θα κατεβαίνουν χαμηλότερα στο εσωτερικό της Ευρυτανίας , καθώς και στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού ,  στην Οίτη , τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια , έως και στα 1000μ περίπου και στην Ευρυτανία στα 900μ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, μάλιστα σε Βοιωτία και Φθοιώτιδα κυρίως αργά το βράδυ θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρέασουν και καταιγίδες τα παράκτια τμήματα του Ευβοικού. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα και συνίσταται η προσοχή των οδηγών που θα κινηθούν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.  Παράλληλα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατέβουν ακόμα πιο χαμηλά στο εσωτερικό της Στερεάς , στα 800-850μ  μέχρι και τη δυτική Βοιωτία και Φθοιώτιδα , στα 650-700μ στην Ευρυτανία και στα 700-750μ στη β. Φωκίδα. Σε ανατολική Βοιωτία και Φθοιώτιδα( Ελικώνας κλπ) , οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν πάνω από τα 1000μ αρχικά και στο βορειοδυτικό Κιθαιρώνα πάνω από τα 1200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στα παράκτια της ανατολικής Στερεάς ισχυροί έως πολύ ισχυροί  μετά το μεσημέρι , ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως τις βραδινές ώρες.

Κυριακή : Ισχυρές και συνεχείς βροχές τις πρωινές ώρες σε Βοιωτία , Φθοιώτιδα καθώς και στα ανατολικά τμήματα της Φωκίδας και της Ευρυτανίας. Σταδιακά τα φαινόμενα στη Φωκίδα και την Ευρυτανία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινότερα τμήματα. Έντονες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες σε όλη την ορεινή ζωνή της κεντρικής Στερεάς από τον Κιθαιρώνα – Ελικώνα έως και το Καρπενήσι. Ενδεικτικά υψόμετρα χιονόπτωσης : Καρπενήσι 600μ , Βόρειος Παρνασσός- Γκιώνα 700-750μ , νότιος Παρνασσός και Οίτη 800μ , Ελικώνας 900μ , Κιθαιρώνας 1000-1100μ , ορεινά ανατολικής Φθοιώτιδας 750-900μ , ορεινα ανατολικής Βοιωτίας 1050-1100μ . Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη για όσους κινηθούν από αυτά τα υψόμετρα και πάνω . Εξασθένιση των φαινομένων σε όλο το διαμέρισμα αναμένεται από τις απογευματινές ώρες . Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις και η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή.

Για την Εύβοια, όπου η κατάσταση φαίνεται εξίσου έντονη,  εξέδωσε ξεχωριστό έκτακτο δελτίο σε άλλο άρθρο ο Νίκος  Μαρούλης.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ(Επιμέλεια : Δημήτρης Σ.)

Κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει ήδη τα νησιά του Β Ιονίου ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα κατευθύνονται νοτιότερα επηρεάζοντας σταδιακά όλα τα νησιά του Ιονίου. Καθώς και την Δυτική Ελλάδα σε πρώτη φάση. Έτσι λοιπόν βροχές κατά τόπους ισχυρές θα σημειώνονται αρχικά στο Β Ιόνιο, ενώ μέχρι το βράδυ θα απασχολούν τμήμα της Δυτικής Στερεάς του Κεντρικού και Νότιου Ιονίου και μέρος της ΒΔ Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονου χαρακτήρα και θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Κ και Β Ιόνιο, και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Δ. Στερεάς. Στην Ήπειρο αναμένονται επίσης βροχές οι οποίες κατά βάση στα ενδότερα τμήματα αυτής θα είναι ηπιότερου χαρακτήρα ενώ προς το βράδυ θα υπάρξει και εδώ νέος γύρος επιδείνωσης που θα επηρεάσει το διαμέρισμα μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου με βροχές μέχρι μέτριας έντασης ενώ χιονοπτώσεις θα έχουμε σε πολύ ορεινές περιοχές πάνω από τα 1400μ. Προς το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως σε ορεινές περιοχές και ταυτόχρονα τα επίπεδα παγοποίησης θα πέφτουν. Έτσι χιονοπτώσεις από το μεσημέρι – απόγευμα του Σαββάτου θα εντοπίζονται σε υψόμετρα άνω των 800μ περίπου. Ωστόσο τα φαινόμενα θα έχουν την τάση προς τις βραδινές ώρες να εξασθενούν και εκεί και σταδιακά θα σταματήσουν. Όσον αφορά την περιοχή της Δ. Στερεάς, τα φαινόμενα θα έχουν την τάση εξασθένισης τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί. Την Κυριακή στις προαναφερθείσες περιοχές, ο καιρός θα παρουσιάζεται βελτιωμένος.
Πάμε όμως να δούμε το πώς θα λειτουργήσει ο καιρός στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας όπου εκεί αναμένεται πολύ μεγάλος όγκος νερού και πιθανότατα να υπάρξουν προβλήματα τύπου κατολισθήσεων μιας και τα φαινόμενα φαίνεται να είναι μέσα στο ΣΚ , έντονα αλλά και συνεχόμενα…

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ( Επιμέλεια : Δημήτρης Σ.)
ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ
Αρχικά στην ΒΔ και Δ Πελοπόννησο αναμένονται βροχές που μέσα στην νύχτα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές. Πιθανότητα καταιγίδων κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αχαΐας από τα 1400μ και πάνω , που μέσα στο βράδυ θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά θα έχουν την τάση να κινούνται μέσα στην νύχτα ανατολικότερα, και έτσι ο καιρός στα Δυτικά Άκρα της Πελοποννήσου θα έχει την τάση να βελτιώνεται. Από το πρωινό του Σαββάτου ο καιρός θα παρουσιάσει Ραγδαία επιδείνωση Σε όλη την Β και ΒΑ Πελοπόννησο, με βροχές οι οποίες κατά περιόδους θα είναι έως πολύ ισχυρού χαρακτήρα, ενώ τα φαινόμενα θα είναι πολύ μεγάλης διάρκειας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες των νομών Κορινθίας, Αργολίδος και Αρκαδίας διότι αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα ενώ καλό θα ήταν να υπάρχει εγρήγορση και ιδιαίτερη προσοχή από όσους επιλέξουν να κινηθούν στα οδικά δίκτυα για περιπτώσεις κατολισθήσεων.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις , αυτές θα απασχολούν την πλειοψηφία των ορεινών (Αροάνια, Κυλλήνη, Μαίναλο, Πάρνωνας, Αρτεμίσιο) από τα 1250μ αρχικά, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα πέσουν στα 1000μ στα νοτιότερα ορεινά, ενώ στα ορεινά της Β Πελοποννήσου χιόνια θα εντοπίζονται σε εξάρσεις ακόμη και λίγο κάτω από τα 850μ υψόμετρο το ξημέρωμα της Κυριακής. Το πρωί της Κυριακής τα υψόμετρα αυτά θα ανέλθουν και πάλι στα επίπεδα των 1000μ κατά μ.ο στην Β Πελοπόννησο, ενώ στα νοτιότερα θα εντοπίζονται κατά 100-150μ ψηλότερα. Ιδιαίτερα θετικά θα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα του Χελμού, της Ζήριας και του Μαινάλου όπου και αναμένονται μεγάλοι όγκοι φρέσκου χιονιού. Το βράδυ της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν σε ορεινές περιοχές.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ(Επιμέλεια : Δημήτρης Σ.)
ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ
Με νεφώσεις θα ξεκινήσει το Σάββατο στην Θεσσαλία, που όσο προχωράμε στην νύχτα θα τείνουν να αυξάνονται. Σταδιακά και αφού μετακινηθούν οι μετωπικές επιφάνειες ανατολικότερα, οι άνεμοι θα στρέφονται σε Α και έπειτα ΒΑ με τάση σημαντικής ενίσχυσης. Τα πρώτα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε ορεινές προσήνεμες στο Α ρεύμα περιοχές με την μορφή βροχών που θα έχουν την τάση να ενταθούν. Προς το ξημέρωμα ο καιρός βαθμιαία θα επιδεινώνεται και στο εσωτερικό του διαμερίσματος όπου και εκεί θα έχουμε βροχές αρχικά ασθενούς έως μέτριας έντασης. Χιονοπτώσεις αρχικώς θα εντοπίζονται σε προσήνεμες περιοχές στο Ανατολικό ρεύμα της Πίνδου πάνω από τα 1400μ υψόμετρο. Όσο προχωράμε μέσα στο πρωινό του Σαββάτου τα υψόμετρα θα τείνουν να πέφτουν και έτσι θα αρχίσει να χιονίζει και στο όρος Πήλιο. Τα φαινόμενα ωστόσο θα σημειώνουν και εδώ σπουδαία αύξηση έντασης αλλά και διάρκειας. Έτσι το μεσημέρι θα σημειώνονται σταθερές βροχές κατά τόπους έντονες κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται προσκείμενες στις ανατολικές πλαγιές των ορεινών όγκων. Παράλληλα οι άνεμοι στα ανατολικά παράκτια και στα ορεινά θα είναι σφοδροί σε επίπεδα θύελλας. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία από την πλευρά του Πηλίου όπου και το ενδεχόμενο καταιγίδας είναι υπαρκτό σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο βροχές σταθερές μέχρι και ισχυρής έντασης θα πέφτουν κατά περιόδους και στα υπόλοιπα ενδότερα τμήματα του κάμπου της Θεσσαλίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν και εδώ οι κάτοικοι κυρίως της Ανατολικής Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας αλλά και οι περιοχές προσκείμενες στην Ανατολική Πίνδο μιας και τα ύψη βροχής θα είναι ικανά να σχηματίζουν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τοπικές κατολισθήσεις.

Τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων το βράδυ του Σαββάτου θα κατέλθουν σημαντικά, και έτσι χιόνια θα έχουμε στην ορεινή Πίνδο από τα 600μ πιθανότατα και λίγο πιο κάτω μέσα στο ξημέρωμα της Κυριακής και στο Πήλιο από τα 700μ και άνω τις ίδιες ώρες. Τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής τα υψόμετρα θα είναι παρόμοια και σε Δυτική Θεσσαλία και σε Ανατολική και θα κυμαίνεται στα 800μ κατά μ.ο. Παρόλα αυτά το βράδυ της Κυριακής ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας όπου και εκεί θα εξασθενήσουν.

 

 

ATTIKH ( Koινή Επιμέλεια)

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες αύριο με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια αρχικά. Νωρίς το μεσημέρι οι βροχές θα αποκτήσουν πρόσκαιρα ισχυρό χαρακτήρα στη δυτική- βορειοδυτική Αττική ( Ελευσίνα – Μέγαρα – Μάνδρα – Κιθαιρώνας κλπ) και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί και καταιγίδα προερχόμενη από το Σαρωνικό , η οποία θα επηρεάσει και τον Πειραία και τα πέριξ προάστια. Εν συνεχεία , οι βροχές στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού θα ενταθούν περισσότερο και από τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο. Τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν ένταση, έκταση και διάρκεια από το βράδυ του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής σχεδόν στο σύνολο του νομού ( ίσως να είναι πιο ήπια μόνο στη νότια Αττική ). Πολύ μεγάλα ύψη βροχής ενδεχομένως να σημειωθούν στη βόρεια – βορειοανατολική Αττική και τα βόρεια τμήματα του Λεκανοπεδίου , όχι όμως ότι και στις άλλες περιοχές δε θα είναι αρκετές οι βροχές .

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναπτυχθούν και καταιγίδες στον Ν. Ευβοικό , επηρεάζοντας τα ανατολικά τμήματα , καθώς και νέες καταιγίδες στο Σαρωνικό που θα επηρεάζουν κατά περιόδους την δυτική Αττική και τα εντός του κόλπου νησιά. Εξασθένιση των φαινομένων και βαθμιαίος περιορισμός στα βόρεια και ανατολικά τμήματα αναμένεται μετά το μεσημέρι της Κυριακής .

Όσον αφορά στην εκδήλωση χιονοπτώσεων , στα ορεινά του Λεκανοπεδίου δεν αναμένονται αυτές , αντίθετα στο νότιο Κιθαιρώνα θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις αργά το βράδυ του Σαββάτου – τα ξημερώματα της Κυριακής πάνω από τα 1200μ περίπου, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει πρόσκαιρα τα ξημερώματα της Κυριακής και στην Πάρνηθα πάνω από τα 1300μ .Μέσα στην ημέρα της Κυριακής τα υψόμετρα τα επίπεδα παγοποίησης θα ανέλθουν και δε θα επιτρέπουν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα , ενώ στον Κιθαιρώνα θα περιοριστούν λίγο υψηλότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις αρχικά ασθενείς αλλά με βαθμιαία ενίσχυση από το μεσημέρι , ώστε θα φτάνουν και τα 6-7 μποφόρ στο Ν. Ευβοικό ( 4-5 μποφόρ εντός του Λεκανοπεδίου). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε σχέση με τις σημερινές τιμές περισσότερο λόγω των πυκνών νεφώσεων και των ισχυρών φαινομένων παρά λόγω κάποιας οργανωμένης ψυχρής μάζας.

 

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στη χώρα μας , τον καιρό της Παραμονής και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και για οποιεσδήποτε αλλαγές των στοιχείων θα σας ενημερώσουμε ξανά σε άλλο άρθρο. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι βροχές θα επιμείνουν- με πιο ήπιο και παροδικό χαρακτήρα βέβαια -και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς , στην Εύβοια καθώς και στα νότια νησιωτικά τμήματα. Στην Κρήτη ουσιαστική επιδείνωση του καιρού θα πρέπει να περιμένουμε από το βράδυ της Κυριακής και μετά με παροδικές βροχές τοπικά ισχυρές και χιόνια στα πολύ ορεινά, φαινόμενα τα οποία θα επιμείνουν αρκετά την Παραμονή και ίσως και μέχρι το πρωί ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός την Πρωτοχρονιά φαίνεται να είναι γενικά καλός με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

19 Responses

 1. 2012/12/29

  […] μας έρχεται να επιβεβαιωθεί στην μέχρι τώρα κατάσταση http://eviaweather.gr/?p=2448 (δείτε στη συνέχεια ποιά θα είναι η […]

 2. 2014/06/11

  jordan 11 speckle 2014

  But it will last a while to be along.

 3. 2014/06/12

  jordan 11 low

  among place on, The amount is hard to beat. A dunkle,

 4. 2014/06/13

  jordan retro 11 speckle

  Coach, Corporation. Has got a making use of increase

 5. 2014/06/15

  air jordan 11 pink snakeskin for sale

  also known as tropical drink top of your own. Top rated and

 6. 2014/06/17

  air jordan 11 for sale online

  throughout the country in addition inquired of many items

 7. 2014/06/24

  nike blazer woven

  together using contemporary, Planned closet, You’ll increase

 8. 2014/06/25

  nike air force 1 mid id

  Vienna, Which always spares journey distance, Makes sure of

 9. 2014/06/26

  nike air force 1 hi supreme

  heat retaining material can provide tenderness and gives for

 10. 2014/06/30

  burberry outlet online

  Magazine via and / or low consuming ongoing when the sheriff

 11. 2014/06/30

  burberry bags outlet

  school classes along this(Sep. 1). That particular atlanta

 12. 2014/06/30

  burberry outlet online

  Xenon, Additionally radon.Adidas numismatists favour”Aged

 13. 2014/06/30

  outlet online

  you’re fast, Then ensure that you do get the short-term

 14. 2014/06/30

  burberry outlet online

  It is crucial to match paraphernalia it manages that driver.

 15. 2014/07/01

  burberry outlet online

  apparently becomes into a retro system, Only when since it

 16. 2014/07/01

  nike free tr2 running shoes mens

  Scorsese appears to be minted simply by simply Stefani’s

 17. 2014/07/04

  nike free run 2 mens all black running shoes

  color of the forest will will often debris: Shadows, Golden

 18. 2014/07/04

  nike free run 3 black womens

  ethylene elements which will make especially particularly

 19. 2014/07/05

  nike free run vs nike air max

  Oscar profitable home, Ang shelter, Has now became more

Leave a Reply

%d bloggers like this: