Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΤΑΣΗ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ – Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ!

χριστουγεννα

Θέλουμε αρχικά να καλησπερίσουμε όλους τους φίλους που μας παρακολουθούν και να ευχηθούμε  καλή χρονιά σε όλους με υγεία!

Η έξοδος μας από το 2012 έγινε με έναν θεαματικό τρόπο όσον αφορά τα καιρικά, όπου η κακοκαιρία που μας επηρέασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο υετοφόρες κακοκαιρίες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα με πολύ μεγάλο όγκο νερού που έπεσε στα Ανατολικά και Νότια τμήματα της χώρας, όπως σας είχαμε ενημερώσει και από την σελίδα μας σε προηγούμενα κείμενα.

Όσον αφορά τον καιρό της παραμονής της Πρωτοχρονιάς 2013 και ανήμερα, ο καιρός θα είναι σημαντικά βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αναστροφικές συνθήκες θερμοκρασίας θα έχουμε κυρίως στην Β Ελλάδα όπου ο υδράργυρος νωρίς το πρωί θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί και παγετός. Κάποιες  βροχές με ασθενή χαρακτήρα θα επιμένουν και θα σημειώνονται στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας και στην  Εύβοια  σε περιοχές αυτών που είναι προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα. Τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς πρόσκαιρα από τα 1000μ ενώ προς το πρωί τα υψόμετρα θα ανεβαίνουν σημαντικά και τα φαινόμενα εδώ σταδιακά θα σταματούν, της Θεσσαλίας κυρίως της Ανατολικής μέσα στην νύχτα από τα 1300μ που όσο προχωράμε αυτές θα ανεβαίνουν σημαντικά σε υψόμετρα και έτσι οι ασθενείς και τοπικές χιονοπτώσεις θα δίνουν την θέση τους σε ανάλογης έντασης βροχές και στην Δίρφυ στα ψηλά τμήματα αυτής (άνω των 1500μ). Περισσότερα φαινόμενα  θα έχουμε στον θαλάσσιο χώρο του Ν και ΝΑ Αιγαίου (Κυκλάδες , Κρήτη, Δωδεκάνησα) όπου δεν αποκλείεται να έχουμε και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

 

Η ΤΑΣΗ

Η αίσθηση που υπήρχε και που έχει μεταφερθεί σε προηγούμενες εκτενείς αναλύσεις του Δημήτρη Σ. και του Γιώργου Πλ. , ήταν πως από τις αρχές του μήνα θα είχαμε το ridge του Αζορικού στην Μ Βρετανία και την ανάπτυξή του με ταυτόχρονη κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών που θα επηρέαζαν και την χώρα μας. Εικόνα που πλέον έχει εδραιωθεί στα μοντέλα όσον αφορά την ανάπτυξη αντικυκλώνα αλλά πλέον και την σταδιακή επικράτηση του σεναρίου που θέλει από τα Φώτα και μετά να έχουμε στην χώρα μας…Πραγματικό Χειμώνα!

Έτσι σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, εκτεταμένο ridge του Αζορικού αντικυκλώνα που θα λάβει χώρα στα βάθη της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, θα αναγκάσει πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κατέλθουν προς την ΝΑ Ευρώπη και την χώρα μας… Ταυτόχρονα, εκτεταμένη  trough θα μας επηρεάσει εισβάλοντας από τα ΒΑ της χώρας μας με επέκταση ΝΝΔ. Οι μάζες αυτές θα έρθουν σε επαφή με θερμότερα και υγρότερα περιβάλλοντα του Αιγαίου πελάγους και θα εμπλουτιστούν με υγρασία. Αυτές οι μάζες πιθανότατα θα συνδυαστούν με χαμηλές πιέσεις στο ΝΑ Αιγαίο  δίνοντας έτσι φαινόμενα στα Ανατολικά κυρίως τμήματα της χώρας μας με χιονοπτώσεις που θα φτάνουν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα.

Το χρονικό αυτής της μεταβολής όπως αναφέραμε πιο πριν, θα συμβεί στα τέλη της 1ης εβδομάδας του νέου χρόνου (τα Φώτα). Έτσι λοιπόν το σενάριο υπάρχει και μάλιστα ισχυρό ωστόσο μέσα από τις επόμενες αναλύσεις μας θα προσδιορίσουμε την ένταση και την φύση της ψυχρής αυτής εισβολής, που θα είναι η κυριότερης έντασης που έχει συμβεί ως τώρα τον φετινό χειμώνα!

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας, στο νέο ξεκίνημα που κάναμε.! Ελπίζουμε να είστε ικανοποιημένοι στη μέχρι τώρα προσπάθεια μας…Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το φίλο μας Απόστολο για την τεχνική βοήθεια καθώς και το στήσιμο της σελίδας μας!

Πάλι μέσα από τις καρδιές μας….. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Eviaweather team

(Νίκος Μαρούλης)

( Γιώργος Πλ.)

(Δημήτρης Σ.)

Δημήτρης Σ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ . Γεννημένος στο Περιστέρι τον Νοέμβριο του 1988. Ήδη από νεαρή ηλικία του τράβαγε την προσοχή ότι έχει να κάνει με την φύση και τα φυσικά φαινόμενα. Μεγαλώνοντας, ανακάλυψε την τεράστια αγάπη που έκρυβε για τον καιρό, το χιόνι και τα έντονα φαινόμενα. Στη συνέχεια αφού τελείωσε την σχολική του σταδιοδρομία πέρασε ως φοιτητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Ε.Κ.Π.Α. Βρίσκεται στα τελευταία χρόνια της φοιτητικής του διαδρομής και θα ασχοληθεί σε διπλωματική εργασία με το αντικείμενο της Κλιματολογίας και κατ επέκταση της Μετεωρολογίας. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται ενεργά ερασιτεχνικά με τον συγκεκριμένο χώρο προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των ατμοσφαιρικών διαταραχών και τα αποτελέσματα αυτών μέσα από εκτιμήσεις και προγνώσεις.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: