Η ΖΕΣΤΗ ΔΙΝΕΙ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΟΝ – ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟ 3ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

zesth

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε κάνει λόγο για θερμές συνθήκες στην χώρα μας έως και το Σαββατοκύριακο..Επίσης είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο της μερικής οπισθοχώρησης του θερμού ridge της Αφρικής κατά την διάρκεια του ΣΚ με την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών από την ΒΔ Ευρώπη, προς την ΒΔ κυρίως χώρα δίνοντας κάποιες καταιγίδες στον Ηπειρωτικό κορμό κατά μήκους των μεγάλων ορεινών όγκων κυρίως της ΒΔ και Β Ελλάδας… Παρόλα αυτά η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλές τιμές μιας και η θερμή μεταφορά στα κατώτερα τροποσφαιρικά στρώματα, θα συνεχίσει να υφίσταται με αυξανόμενες τιμές…

Τα πιο φρέσκα στοιχεία, δεν αναιρούν τα λεγόμενα μας, και από ότι φαίνεται βαδίζουμε και για νέα άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως την Κυριακή , ενώ ακολουθεί μια καυτή μέρα ανήμερα του Αγ. Πνεύματος, κυρίως για την Ανατολική , αυτή την φορά, χώρα… Αιτία για αυτή την εξέλιξη θα είναι η εξασθένιση του μελτεμιού στην Ανατολική Ηπειρωτική χώρα, περιορισμός του στην ανατολικότερη θαλάσσια μεριά του Αιγαίου με τάση περαιτέρω εξασθένισης μέσα στην Κυριακή και κυρίως την Δευτέρα… Τις θερμές ώρες τις ημέρας στα παραθαλάσσια μέρη θα επικρατήσει ασθενή θαλάσσια αύρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την αίσθηση της θερμοκρασίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αντίθετα από τα Δυτικά και μέσα στο Ιόνιο από την Κυριακή , θα ενισχυθεί άνεμος από ΒΔ διευθύνσεις, ο οποίος θα δρα ευεργετικά στα Δυτικά παράκτια της χώρας, δίνοντας μια δροσερή ανάσα συγκριτικά με τις προηγούμενες καυτές συνθήκες ακόμα και σε επίπεδα καύσωνα (δείκτες δυσφορίας στους 45οC στον Πύργο)  που επικρατούσαν.

Αστάθεια όπως αναφέραμε από αύριο  τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ΒΔ κυρίως Ηπειρωτικά με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως σε ορεινά τμήματα . Τα φαινόμενα λόγω των καυτών συνθηκών που θα επικρατούν στο έδαφος πιθανόν να είναι πολύ έντονα κατά τόπους.

Στο μάτι της Ζέστης όπως αναφέραμε η ανατολική χώρα…

Τις TOP θερμές τιμές τις αναμένουμε την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα στις εξής περιοχές :

  • Κ. Μακεδονία
  • Θεσσαλία
  • Ανατολική στερεά
  • Άκρα Ανατολικής Πελοποννήσου
  • Δυτική Εύβοια

Οι μέγιστες τιμές αναμένεται να ξεπεράσουν τους 36°C και να φτάσουν την Δευτέρα σε κάποιες περιπτώσεις τους 38°C +…

Οι θερμές συνθήκες δείχνουν να προσπαθούν να επιμείνουν και την Τρίτη μάλλον με χαμηλότερες μέγιστες τιμές όπως φαίνεται αυτή την στιγμή..Παράλληλα  μέρος μιας Short wave trough  από την Σκανδιναβική χερσόνησο, φαίνεται να προσπαθεί να εισχωρήσει στην Ευρώπη από τα μέσα κυρίως της ερχόμενης εβδομάδας ..Η κίνησή της και η εξέλιξη της (το κατά πόσο θα εισχωρήσει και το αν θα αποκοπεί από την κυκλοφορία) αλλά και το κατά πόσο θα επηρεαστεί  η Ελλάδα με ασταθή καιρό είναι ακόμα ρευστό.

Με μια πρώτη προσέγγιση φαίνεται πως στις τελευταίες 5 μέρες του μήνα ο καιρός θα καταστεί περαιτέρω άστατος στην χώρα μας κυρίως στα Δ και ΒΔ ηπειρωτικά…

Νεότερα σε καινούργια ενημέρωση μέσα από το eviaweather.gr

Καλή συνέχεια σε όλους!

Σαγιάκος Δημήτρης

Δημήτρης Σ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ . Γεννημένος στο Περιστέρι τον Νοέμβριο του 1988. Ήδη από νεαρή ηλικία του τράβαγε την προσοχή ότι έχει να κάνει με την φύση και τα φυσικά φαινόμενα. Μεγαλώνοντας, ανακάλυψε την τεράστια αγάπη που έκρυβε για τον καιρό, το χιόνι και τα έντονα φαινόμενα. Στη συνέχεια αφού τελείωσε την σχολική του σταδιοδρομία πέρασε ως φοιτητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Ε.Κ.Π.Α. Βρίσκεται στα τελευταία χρόνια της φοιτητικής του διαδρομής και θα ασχοληθεί σε διπλωματική εργασία με το αντικείμενο της Κλιματολογίας και κατ επέκταση της Μετεωρολογίας. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται ενεργά ερασιτεχνικά με τον συγκεκριμένο χώρο προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των ατμοσφαιρικών διαταραχών και τα αποτελέσματα αυτών μέσα από εκτιμήσεις και προγνώσεις.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: