ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ

DSC_0721

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό με προηγούμενο προγνωστικό κείμενο, ο καιρός έχει ήδη αλλάξει σε πολλές περιοχές της χώρας με το μοτίβο που είχε περιγραφει. Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο , Νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο απο τον συνδυασμό 2 συστημάτων διαφορετικής φύσεως… Αβαθές χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή νότια της Σικελίας που προσπαθεί να κινηθεί ανατολικότερα στην μια περίπτωση και αντικυκλωνικό πεδίο εμποδισμού της δυτικής ροής συστημάτων επεκταμένο στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης με ισχυρό κέντρο της τάξης των 1035 – 1040hPa που εντοπίζεται στα ανατολικά κράσπεδα της Σκανδηναβικής χερσονήσου.

Ώς αποτέλεσμα έχουμε αρκετές νεφώσεις στην περιοχή της συνύπαρξης των δύο συστημάτων κατα μήκος της ανατολικής πλευράς της Πίνδου μέχρι το ύψος της Βοιωτίας – Φωκίδας. Αυτλες οι νεφώσεις αφήνουν μικρά ποσά υετού σε περιοχές πλησίων ορεινών όγκων κατα κύριο λόγο απο εχτές αλλά και σήμερα..

Ενώ το χαμηλό εξακολουθεί να προσπαθεί να κινηθεί ανατολικότερα, κάποιες βροχές και μπόρες φτάνουν μέσα στο Ιόνιο αλλά και την Πελοπόννησο αφήνοντας και εκεί μικρά ποσά υετού.

Η δεύτερη φάση της επιδείνωσης , που θα είναι και σημαντικότερη, ξεκινάει ήδη αυτή την ώρα απο το ΔΝΔ Ιόνιο πέλαγος κινούμενη ανατολικότερα βορειοανατολικότερα.

Εικόνα απο sat24 στις 21:00 ωρα Ελλάδος

900

 

Απόψε το βράδυ και την αλλαγή της μέρας προς Κυριακή

Σταδιακά λοιπόν τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και βοριότερα επηρεάζοντας τα νησιά του Ιονίου με βροχές , και τοπικά ισχυρές καταιγίδες..Τα φαινόμενα όσο πάμε ανατολικότερα στην ακτογραμή του δυτικού ηπειρωτικού κορμού και της Πελοποννήσου θα έχουν πιο ασθενή χαρακτήρα ενώ στα ενδότερα θα είναι ακόμη λιγότερα με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές που πρόσκεινται στην Πίνδο (και την απόληξη αυτής στην Πελοπόννησο)..

Στα ανατολικά ηπειρωτικά ο καιρός θα είναι τοπικά νεφελώδης, ενώ στα τμήματα της δυτικής Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας ενδέχεται να σημειώνονται ασθενείς κατα κύριο λόγο βροχές. Παρόμοια φαινόμενα θα απασχολήσουν το Πήλιο, τις ορεινότερες περιοχές της Φθιώτιδας αλλά και της Εύβοιας ( Περιοχές της Δίρφυος και του Ξηροβουνίου).

Νύχτα και Ξημέρωμα Κυριακής

Η ανατροφοδότηση των πυρήνων των καταιγίδων μέσα στο Ιόνιο φαίνεται να εντείνεται και να επεκτείνεται ανατολικότερα, έτσι τα φαινόμενα θα ενταθούν στα δυτικά παράκτια του ηπειρωτικού κορμού κυρίως στην δυτική Στερεά Ελλάδα , στην δυτική ίσως και νότια Πελοπόννησο και τα δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπείρου . Στις παραπάνω περιοχές τα φαινόμενα θα συνοδεύονται πιθανώς απο συχνό ρυθμό ηλεκτρικής δραστηριότητας και μεγάλα ύψη βροχής.

Πρωί – απόγευμα Κυριακής

Το μοτίβο αυτό φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι και τις πρωινές ώρες επηρεάζοντας ολο ένα και ενδότερα τον δυτικό κορμό αλλά και την Δυτική Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία με ισχυρά κατα τόπους φαινόμενα. Έτσι η Κυριακή θα χαρακτηρίζεται απο κακοκαιρία , βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο , στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα με έμφαση εκατέρωθεν της ραχοκοκαλιάς της Πίνδου και κυρίως στα δυτικά αυτής μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής.. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενούν απο την Πίνδο και ανατολικότερα ενώ παράλληλα η περιστροφή του χαμηλού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας θα στέλνει ανατολικότερα καινούργιες μικροδιαταρραχές (short-wave trough) .

Βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα

Με σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες θα κυλίσει το βράδυ της Κυριακής ενώ τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί εξασθενημένα στην οροσειρά της Πίνδου. Απο τα ξημερώματα της Δευτέρας όμως νέα επιδείνωση στον καιρό απο τα βορειοδυτικά τμήματα θα δώσει νέο κύκλο καταιγίδων στα νησιά του Ιονίου, την δυτική παράκτια κυρίως Ήπειρο και Δυτική παράκτια Στερεά.

Παράλληλα στα ανατολικά ηπειρωτικά της Θεσσαλιας και της βορειοανατολικής Στερεάς και σε περιοχές κοντάς στα ορεινά προς την μεριά του Αιγαίου πελάγους δεν αποκλείονται νέες ασθενείς βροχές.

Τάση:

Προς το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα φαίνονται και πάλι να επεκτείνονται σταδιακά σε όλο τον δυτικό ηπειρωτικό κορμό με εντονότερα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά παραθαλάσσια τμήματα των ηπειρωτικών και σε περιοχές πλησίον της Πίνδου. Η κακοκαιρία λοιπόν συνεχίζεται και μεσα στην Δευτέρα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με άκρως φθινοπωρινό σκηνικό. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν το χαμηλό βαρομετρικό της Σικελίας θα κινηθεί ελαφρώς ανατολικότερα προς την Τρίτη και σε αυτή την περίπτωση οι βροχές θα επηρεάζουν πλέον όλα τα ηπειρωτικά. Νεότερα σε επόμενη ενημέρωση καθώς τέτοιες «μονομαχίες» δύο δυνατών συστημάτων ποτέ δεν είναι προβλέψιμες σε μεγάλο ποσοστό ακόμη και για 2 μέρες μετά.

Καλή συνέχεια,

Σαγιάκος Δημήτρης.

Δημήτρης Σ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ . Γεννημένος στο Περιστέρι τον Νοέμβριο του 1988. Ήδη από νεαρή ηλικία του τράβαγε την προσοχή ότι έχει να κάνει με την φύση και τα φυσικά φαινόμενα. Μεγαλώνοντας, ανακάλυψε την τεράστια αγάπη που έκρυβε για τον καιρό, το χιόνι και τα έντονα φαινόμενα. Στη συνέχεια αφού τελείωσε την σχολική του σταδιοδρομία πέρασε ως φοιτητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Ε.Κ.Π.Α. Βρίσκεται στα τελευταία χρόνια της φοιτητικής του διαδρομής και θα ασχοληθεί σε διπλωματική εργασία με το αντικείμενο της Κλιματολογίας και κατ επέκταση της Μετεωρολογίας. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται ενεργά ερασιτεχνικά με τον συγκεκριμένο χώρο προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των ατμοσφαιρικών διαταραχών και τα αποτελέσματα αυτών μέσα από εκτιμήσεις και προγνώσεις.

You may also like...

%d bloggers like this: