Κοντά στους στόχους μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η E.E.

ekpompes-rupon-apo-ergostasio-periballon-diokseidio-tou-anthraka

Ο στόχος για το 2020 είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σχεδόν κατά δύο τοις εκατό το περασμένο έτος, πραγματοποιώντας ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020.

Συγκεκριμένα ο στόχος για το 2020 είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στο να πετύχει άλλον ένα μεγάλο στόχο, την αύξηση του ποσοστού της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στο 20 τοις εκατό ως το 2020, και παράλληλα τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20 τοις εκατό.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας δήλωσαν την περασμένη Τρίτη πως τα επίπεδα των εκπομπών έχουν ήδη σημειώσει πτώση κατά 19 τοις εκατό, γεγονός που σημαίνει ότι η ομάδα των 28 ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το φιλόδοξο στόχο που είχε τεθεί.

Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας εκτιμούν πως τα επίπεδα εκπομπών το 2020 θα είναι 21 με 24 τοις εκατό χαμηλότερα σε σχέση με το 1990, ανάλογα με το βαθμό εφαρμογής των προγραμματισμένων μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Ωστόσο ορισμένες χώρες δε βρίσκονται κοντά στο να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους, όπως η Γερμανία και η Ισπανία.Μόλις εννέα χώρες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί για την κάθε μία και για τους τρεις σχετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι υπόλοιπες επτά χώρες που έπιασαν τα επιθυμητά όρια σε εκπομπές, ανανεώσιμες πηγές και αποδοτικότητα είναι οι Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε νέους στόχους για το 2030, συγκεκριμένα 40 τοις εκατό μείωση των εκπομπών, 27 τοις εκατό μερίδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση της συνολικής κατανάλωσης κατά 27 τοις εκατό.

Πηγή: naftemporiki.gr

You may also like...

%d bloggers like this: