Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος- Εκτίμηση Χιονοπτώσεων Εύβοιας & Αττικής

Έντονη κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες με το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στην περιοχή του Αιγαίου. Πριν από αυτό η προπορευόμενη τραφ της διαταραχής σχηματίζει ένα αβαθές χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο τις επόμενες ώρες και μέχρι χοντρικά το απόγευμα της Δευτέρας θα δώσει χιονοπτώσεις κατά τόπους αξιόλογες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία όπου θα έχουμε χιονόστρωση 5-15 εκ σε όλες τις πόλεις αλλά το πιο πολύ χιόνι θα πέσει στο εσωτερικό της Μαγνησίας όπως όλα δείχνουν. Από το απόγευμα της Δευτέρας η κακοκαιρία θα περιοριστεί σταδιακά στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου θα σχηματιστούν συμπαγείς ζώνες νεφοποίησης στην περιοχή του Αιγαίου με κίνηση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Οι νομοί Φθιώτιδας και Βοιωτίας αναμένεται να ντυθούν στα λευκά με μεγάλες ποσότητες χιονιού κυρίως στα εσωτερικά τους τμήματα που βρίσκονται ανατολικά της συνέχειας της Πίνδου, ενώ οριακά θα το στρώσει και στα παραθαλάσσια τμήματα κυρίως την Τρίτη. Χιόνι θα πέσει και σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Αχαίας, Κορινθίας και Αρκαδίας και από τα 200μ περίπου και πάνω στα υπόλοιπα ανατολικά της τμήματα. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Εύβοια

Πολύ έντονα φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν από το βράδυ της Δευτέρας και κατά διαστήματα εώς και το βράδυ της Τρίτης στο νησί της Εύβοιας με χιόνια μέχρι το κύμα στα βορειότερα τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις γενικά πάνω από τα 150-200μ  στα υπόλοιπα. Πάντως μέσα στην ημέρα της Τρίτης θα χιονίσει και στα πεδινά-παραθαλάσσια της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Εύβοιας αλλά το ενδεχόμενο χιονόστρωσης αφορά κυρίως περιοχές από τα 100μ και πάνω. Η κακοκαιρία στο νησί θα ξεκινήσει με χιονόνερο στα χαμηλά υψόμετρα και αρχικά θα χιονίζει πάνω από τα 400-500μ ( Δευτέρα πρωί – απόγευμα) με σταδιακή πτώση των υψομέτρων τη νύχτα προς την Τρίτη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στα ανατολικά τμήματα του νησιού. Συνέχιση της κακοκαιρίας έως και το μεσημέρι της Τετάρτης κατά διαστήματα με παροδικές χιονοπτώσεις στην κεντρική και νότια Εύβοια.

Μέσα στην πόλη της Χαλκίδας αναμένεται βροχή ή χιονόνερο που μέσα στη νύχτα της Δευτέρας θα ενταθεί και αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Στη συνέχεια αναμένεται πρόσκαιρο γύρισμα σε χιονόπτωση, ωστόσο τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν. Όμως από τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες θα υπάρξει υποτροπή του καιρού με παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες πιθανόν να δώσουν και χιονόστρωση κυρίως στα βόρεια τμήματα της πόλης. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έως και το πρωί της Τετάρτης με τη μορφή χιονοόμβρων. Άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί στα 6-7 και παροδικά 8 μποφόρ και θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ανατολική νησιωτική χώρα

Ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία ( κυριολεκτικά δείξτε τεράστια προσοχή) θα πλήξει τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με θυελλώδεις ανέμους που θα φτάνουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ( θα υπάρξουν ριπές σε επίπεδο τυφώνα), ισχυρές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-300μ μέσα στην Τρίτη( νωρίτερα θα χιονίζει αυστηρά και μόνο στα ορεινά των νησιών ενώ η κακοκαιρία θα ξεκινήσει παντού με βροχή). Χιονοπτώσεις τοπικά αξιόλογες αναμένεται να σημειωθούν σε Λήμνο, Λέσβο και Σποράδες έως και τα παραθαλάσσια.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στο πρώτο μισό της Τετάρτης σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Αττική, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τις κλασικές συγκλίσεις του βορείου ρεύματος να δίνουν παροδικά κύματα χιονοπτώσεων ενώ στα ορεινά των περιοχών αυτών τα φαινόμενα θα είναι πιο συνεχή. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι χιονοπτώσεις αυτές θα αφορούν περιοχές από τα 250-300μ και πάνω, ενώ στις βόρειες Κυκλάδες και την Εύβοια αναμένεται να απασχολήσουν και τα παραθαλάσσια.

Αττική

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, σημαντικό ρόλο για την κατανομή των φαινομένων και την διακύμανση των θερμοκρασιών ώστε να επιτρέπεται η χιονόπτωση και στα πεδινότερα τμήματα θα παίξει η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού. Όμως είμαι κατά μεγάλο ποσοστό σίγουρος πως σε αυτή τη κακοκαιρία η θερμοκρασία στα 850 mb δε θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο για τα υψόμετρα χιονόπτωσης, αλλά κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν η συνιστώσα του βορείου ανέμου και η ένταση των φαινομένων. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν περιμένω τα εξής:

Σήμερα Δευτέρα μέσα στην ημέρα θα πυκνώσουν οι νεφώσεις από τα βορειοδυτικά και θα σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο στα ημιορεινά και πεδινά τμήματα καθώς και χιονοπτώσεις πρώτα στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα και σταδιακά και στα υπόλοιπα ορεινά περιμετρικά του Λεκανοπεδίου. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρα λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( περίπου 300μ ) στη βορειοδυτική και βόρεια Αττική. Αργά το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση από τα βόρεια, τα φαινόμενα βροχής ή χιονόνερου θα ενταθούν σημαντικά και θα αρχίσουν να κατέρχονται οι χιονοπτώσεις χαμηλότερα πρώτα στη δυτικη Αττική όπου θα εκδηλώνονται πλέον από τα 200μ και πάνω και έπειτα και στην βορειοανατολική , όπου θα εκδηλώνονται από τα 350-400μ και πάνω. Την ίδια ώρα μέσα στο Λεκανοπέδιο θα επικρατεί το χιονόβροχο και στα νοτιότερα τμήματα οι βροχές που μάλιστα στα ανατολικά παράκτια ίσως συνοδεύονται και από ήπια ηλεκτρική δραστηριότητα.

Στην αλλαγή της ημέρας προς την Τρίτη και με τη γρήγορη σχετικά πορεία του βαρομετρικού χαμηλού προς τα Δωδεκάνησα, θα υπάρξει σημαντική ψυχρή μεταφορά και οι πρώτες νιφάδες θα κάνουν την εμφάνιση τους στα δυτικά και βόρεια τμήματα του Λεκανοπεδίου πάνω από τα 250-300μ. Μέχρι το ξημέρωμα θα το χει γυρίσει σε χιόνι σε όλα τα βορειοδυτικά και βόρεια προάστια, ενώ στη δυτική Αττική θα χιονίζει πλέον και σε πεδινά τμήματα. Νωρίς το πρωί και ενώ τα φαινόμενα θα αποκτούν πιο εξασθενημένο χαρακτήρα στα κεντρικά και νότια, αναμένεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας ενώ στα νοτιότερα προάστια θα παρατηρηθούν υγρές νιφάδες μέσα στο χιονόβροχο. Από το πρωί της Τρίτης έως και λίγο πριν το μεσημέρι αναμένεται οι χιονοπτώσεις να εξασθενήσουν και να αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα, ωστόσο κατά διαστήματα θα χιονίζει και μέσα στην πόλη των Αθηνών, ενώ όσο προχωράμε βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο αξιόλογες και κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται εκτός του Λεκανοπεδίου , στα β και βα τμήματα. Έμφαση δίνεται κατά αυτό το διάστημα στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη όπου αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα.

Απο κει και πέρα ίσως έχουμε μια μικρή καθολική παύση των φαινομένων ωστόσο εκτιμάται πως τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει μια υποτροπή του καιρού η οποία θα δίνει κύματα χιονοπτώσεων έως και τα νότια του Λεκανοπεδίου, όμως μεγαλύτερη έμφαση θα δίνεται στα δύο τόξα καιρού , το ένα από την Πάρνηθα έως και τα δυτικά προάστια και το άλλο από την Πεντέλη έως και τα ανατολικά προάστια, όπου θα έχουμε εναλλαγές των “χιονοκυμάτων” μεταξύ των περιοχών αυτών και οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα συνεχιστεί αυτό το μοτίβο με το δυτικό τόξο να φαίνεται να ευνοείται περισσότερο με τα υπάρχοντα δεδομένα. Στην συνέχεια το πιθανότερο σενάριο είναι ο καιρός να βελτιωθεί παντού στο νομό.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, το βράδυ της Δευτέρας θα στραφούν στα ανατολικά τμήματα σε βορειοανατολικούς έως πολύ θυελλώδεις, ενώ μέσα στην Τρίτη θα έχουμε εναλλαγές βόρειου- βορειοδυτικού με βόρειο – βορειοανατολικό άνεμο με σταδιακή εξασθένιση.

Συνοπτικά, εντυπωσιακές χιονοστρώσεις άνω των 30-40 cm αναμένεται να παρατηρηθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού εκτός Λεκανοπεδίου, αξιόλογες χιονοστρώσεις της τάξεως των 5-20 cm στα βορειοδυτικά – βόρεια & βορειοανατολικά προάστια και σε εσωτερικά πεδινά τμήματα της δυτικής Αττικής, ενώ σε περιοχές κάτω των 200μ μέσα στο Λεκανοπέδιο αναμένεται μερική χιονόστρωση στις εύκολες επιφάνειες εφόσον τα φαινόμενα αποκτήσουν την αξιόλογη ένταση που διαφαίνεται. Δεν αναμένεται να το στρώσει σε παραθαλάσσια τμήματα του νομού , εκτός αν αλλάξει κάτι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αφορά κυρίως τα δυτικά παράλια ( τα εξηγήσαμε ήδη αυτά). Για τις περιοχές του δήμου Αθηναίων που βρίσκονται περιμετρικά του κέντρου εκτιμάται ότι θα υπάρξει χιονόστρωση έστω και μικρή , κυρίως από το βράδυ της Τρίτης και έπειτα.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: