Αστάθεια σήμερα και αύριο στα ανατολικά- Ο καιρός σε Αττική & Εύβοια

Καλησπέρα σας και πάλι. Μετά από μια σημαντική προγνωστική αποτυχία, απόρροια του γεγονότος ότι τα μοντέλα δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν σωστά την τροχιά της διαταραχής που μας απασχόλησε, συνθήκες αστάθειας φαίνεται να διαμορφώνονται στα ανατολικά ηπειρωτικά σήμερα Τρίτη και αύριο, κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Η αιτία για αυτήν την εξέλιξη είναι μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή της μέσης τροπόσφαιρας, λιγότερο οργανωμένη και πιο εύκολα προσεγγίσιμη από τα προγνωστικά μοντέλα, η οποία θα μας πλησιάσει από τα βόρεια- βορειοανατολικά.

Έτσι, άστατος καιρός θα επικρατήσει τις επόμενες ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια,  την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, με τοπικές μπόρες και καταιγίδες, ενώ αργά τη νύχτα προς την Τετάρτη τοπικές βροχές ή καταιγίδες θα απασχολήσουν περιοχές του δυτικού και βόρειου Αιγαίου( Χαλκιδική- Σποράδες) και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα  θα είναι κατά κανόνα μέσης/μικρής διάρκειας και (πιθανόν) μεγάλης έντασης. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς έως μέτριοι , του βόρειου τομέα, και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο, στις περιοχές που θα σημειωθεί καταιγίδα, αναμένεται να πέσει πρόσκαιρα αρκετούς βαθμούς.

Εύβοια

Kατά κανόνα άστατος θα είναι ο καιρός στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα του νησιού, κυρίως από αργά το μεσημέρι και έπειτα, οπότε και θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα δυτικά, οι οποίες θα δώσουν μπόρες ή τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές γύρω από το β. ευβοικό. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν πρόσκαιρα, ωστόσο το ξημέρωμα και το πρωί της Τετάρτης ο καιρός θα καταστεί εκ νέου νεφελώδης από τα βόρεια και αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στην παραδίρφυα περιοχή, την ανατολική – βορειοανατολική Εύβοια και πιθανόν για λίγο και στα ευρύτερα της Χαλκίδος. Τα φαινόμενα πλησίων των ορεινών τμημάτων ενδεχομένως να είναι έντονα. Μέσα στην ημέρα της Τετάρτης ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση.

Αττική

To επίμαχο θέμα στο νομό μας είναι η πυρκαγιά που μαίνεται στα Δερβενοχώρια και τη βορειοδυτική Πάρνηθα και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει μια ενδεχόμενη βροχή ώστε να σβήσει οριστικά.

Γενικότερα, από τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται άστατος καιρός , νεφώσεις θα αναπτυχθούν στους γύρω ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου, κυρίως στις νοτιότερες/ανατολικότερες απολήξεις της Πάρνηθας και στον Υμηττό, οι οποίες θα δώσουν μπόρες μικρής / μέσης διάρκειας ή καταιγίδες. Αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα αναμένεται ο κύριος όγκος των φαινομένων, τα οποία θα απασχολήσουν τα βόρεια- βορειοανατολικά και ανατολικά προάστια κατά βάση , καθώς και περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής ( δηλαδή περιοχές / προάστια γύρω από την Πεντέλη). Οι καταιγίδες ενδεχομένως να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Η βορειοδυτική Αττική , όπου μαίνεται η πυρκαγιά, είναι οριακά στο παιχνίδι των βροχών . Πάντως πιθανότητες να βρέξει έστω και πρόσκαιρα υπάρχουν , ωστόσο το ενδεχόμενο αξιόλογης καταιγίδας είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τα ενδότερα του  Λεκανοπεδίου και την βορειοανατολική Αττική.

Το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση και ο καιρός θα ανοίξει στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο αργά τη νύχτα προς την Τετάρτη και το πρωινό της Τετάρτης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκ νέου μπορών ή πρόσκαιρων καταιγίδων , αυτή τη φορά κυρίως στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική. Πιο πιθανό πλέον να βρέξει και στην βορειοδυτική Πάρνηθα. Μέσα στην ημέρα, θα ενεργοποιηθεί και πάλι το θερμικό αίτιο και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες ή πρόσκαιρες καταιγίδες αυτή τη φορά κυρίως στα κεντρικά/ ανατολικά και νότια τμήματα του Λεκανοπεδίου ( κυρίως σε περιοχές γύρω από τον Υμηττό).

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: