Πρόγνωση βροχής στην ανατολική Ελλάδα & την Eύβοια για τις επόμενες ώρες & αύριο

Η μεταβολή του καιρού βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν έχει αποδόσει τα αναμενόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τις αμέσως επόμενες ώρες τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά ηπειρωτικά και κατά μήκος της Πίνδου και ο ισχυρός βοριάς στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και γενικά το κεντρικό/ νότιο Αιγαίο , ο οποίος θα συνοδεύεται και από παροδικές νεφώσεις, ειδικά στην Εύβοια και την βόρεια Αττική. Η δε θερμοκρασία βρίσκεται σε περαιτέρω πτώση αλλά αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Για τις νυχτερινές ώρες της σημερινής προς την αυριανή ημέρα( Πέμπτη) εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Αιγαίου και των προσκείμενων ανατολικών τμημάτων της χώρας. Αιτία για αυτήν την εξέλιξη είναι η οπισθοδρόμηση προς τα ανατολικά της ψυχρής λίμνης που έχει κατέλθει στο νότιο Ιόνιο. Έτσι, αργά τη νύχτα και κυρίως το ξημέρωμα της Πέμπτης, στα ανοιχτά των Σποράδων, το Πήλιο, τα ορεινά του ν. Λάρισας και την β. Εύβοια θα αναπτυχθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Μαγνησία, την Φθιώτιδα, την  Πιερία, τα βόρεια και ανατολικά του νομού Λαρίσης και την β/βα Εύβοια. Οι καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα , κυρίως στην γεωγραφική περιοχή μεταξύ νοτιοανατολικής Μαγνησίας, ανατολικής Φθιώτιδας(Μαλιακός) και βόρειου Ευβοικού κόλπου.

Βροχές μικρότερης έντασης και έκτασης αλλά και πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται επίσης στην παραδίρφυα περιοχή της Εύβοιας , καθώς και στα όρια της Αττικοβοιωτίας , ιδιαίτερα αύριο το πρωί. Γενικότερα ωστόσο , το πολύ ενισχυμένο βόρειο ρεύμα στην κεντρική- νότια Εύβοια και την Αττική  φαίνεται να αναστέλλει την απόπειρα δημιουργίας καταιγίδων και οι όποιες βροχές θα έχουν κατά βάση ασθενή ένταση/ ποτιστικό χαρακτήρα.  Στη Χαλκίδα υπάρχει πιθανότητα ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχής αύριο το πρωί , ειδικά στα βόρεια τμήματα της πόλης. Στην Αθήνα δεν αναμένονται βροχές, αλλά είναι πιθανό να βρέξει σποραδικά στα βόρεια ορεινά τμήματα.

Όσον αφορά λοιπόν την Εύβοια, φαίνεται πως το νησί θα χωριστεί σε 3 ζώνες φαινομένων αργά τη νύχτα και το πρωί αύριο. Τα βόρεια/ βορειοανατολικά τμήματα αλλά και περιοχές του βόρειου Ευβοικού από το ύψος των Πολιτικών και βορειότερα ενδεχομένως να έχουν καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές. Η κεντρική ορεινή/ημιορεινή Εύβοια και η ευρύτερη περιοχή της Κύμης αναμένεται να έχουν βροχές μέσης έντασης και διάρκειας ,ενώ πρόσκαιρη καταιγίδα ενδέχεται να απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της Δίρφης. Η δυτική κεντρική και η νότια Εύβοια δεν θα πρέπει να αναμένουν αξιόλογες βροχές. Ο βαρύς καιρός στο νησί μας θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και το μεσημέρι της αυριανής ημέρας, οπότε και τα όποια φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί πλέον στα ορεινά. Πιθανότητες νέων βροχών στις ίδιες περιοχές υπάρχουν και για τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: