Σοβαρή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας με διαδοχικές διαταραχές και έντονα φαινόμενα

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Κλασική φθινοπωρινή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός ήδη από τις επόμενες ώρες στα δυτικά, καθώς εκτεταμένη, καλά διαμορφωμένη, ατμοσφαιρική διαταραχή κατέρχεται στην κεντρική Μεσόγειο και δημιουργεί διαδοχικές θυγατρικές διαταραχές με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η πρώτη από αυτές θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική θάλασσα, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει συνθήκες κακοκαιρίας στη δυτική και βόρεια χώρα από αύριο το ξημέρωμα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί εντός του ελλαδικού χώρου με γρήγορη κίνηση προς την βορειοανατολική χώρα, διαμορφώντας ευνοικές συνθήκες για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στις περισσότερες περιοχές. Πολύ αξιόλογα έως έντονα αναμένεται να επηρεαστούν και πολλά νησιά του Αιγαίου τα οποία μέχρι πρότεινος διένυαν ένα μεγάλο διάστημα ανομβρίας. Η διάρκεια των φαινομένων αναμένεται να ποικίλλει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή , με τα δυτικά και βόρεια/ βορειοανατολικά να επηρεάζονται για  μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα ανατολικά και νότια, ωστόσο η ένταση των φαινομένων ( ραγδαιότητα βροχόπτωσης, ταχύτητα ανέμου, ηλεκτρική δραστηριότητα) φαίνεται να είναι μεγάλη , ειδικά στα δυτικά, νότια και ανατολικά. Την δευτερεύουσα αυτή διαταραχή φαίνεται να συνοδεύει σημαντικό φορτίο αφρικανικής σκόνης, το οποίο θα εναποτεθεί στον ελλαδικό  χώρο κυρίως σε υγρή μορφή.

Μετεωρολογική ανάλυση 

Εκτεταμένη short wave trough κατέρχεται στον κόλπο της Γένοβας , δημιουργώντας εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο . Η short wave trough εισχωρεί αρκετά νότια, έως και τις ακτές της β. Αφρικής, “σκάβοντας” πολύ θερμές αέριες μάζες στα ανατολικά της κράσπεδα. Παράλληλα, στα δυτικά της κράσπεδα κινούνται πολύ ψυχρές αέριες μάζες για την εποχή, οι οποίες κατά την διέλευση τους από την κεντρική Μεσόγειο εμπλουτίζονται με σημαντικά ποσά υγρασίας.

36_1

Η short wave trough εξαναγκάζεται – παρασυρόμενη από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία-να κινηθεί γρήγορα ανατολικά και να διέλθει από τον ελλαδικό χώρο, με κατέυθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης. Η  έντονη οριζόντια θερμοβαθμίδα που διαμορφώνεται , η οποία διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη από τις τιμές ισοδύναμης δυνητικής θερμοκρασίας στα 850 mb (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας εντός μιας σχετικά μικρής έκτασης) , οδηγεί στο σχηματισμό ενός καλά οργανωμένου και εκτεταμένου ψυχρού μετώπου , το οποίο φαίνεται να διασχίζει, από τα νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά, ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας.

60-100gr

Παράλληλα, σημαντική μεταφορά θετικού στροβιλισμού , καθ΄ύψος αυξανόμενη, και βαροκλινικό πεδίο θερμοκρασίας/πίεσης οδηγούν στη δημιουργία μετωπικής ύφεσης,  πιθανότατα στο βόρειο Αιγαίο , με γρήγορη κίνηση προς την Μαύρη Θάλασσα.

Το επικίνδυνο της κατάστασης είναι ότι το ψυχρό μέτωπο αυτής της διαταραχής φαίνεται να οργανώνεται εντός του ελλαδικού χώρου , έτσι αναμένεται να διέλθει από τη δυτική , νότια και ανατολική χώρα κατά το μέγιστο της ισχύος του. Στην επικινδυνότητα της κακοκαιρίας για περιοχές όπως η νότια/δυτική Πελοπόννησος, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και ( πιθανόν) η νοτιοανατολική Στερεά , όπως θα δούμε στη συνέχεια, συμβάλλει το γεγονός ότι η διαταραχή κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και έτσι δεν αναμένεται να εκφυλιστεί από την Πίνδο. ( Φυσικά κάποια επιρροή από τα ορεινά της Πελοποννήσου θα υπάρξει). Τροχοπέδη στην διάρκεια των φαινομένων στέκεται η πολύ γρήγορη κίνηση του μετώπου , λόγω της ανάπτυξης θυελλωδών ανέμων στην μέση τροπόσφαιρα σχεδόν κάθετα προς τον άξονα προσανατολισμού του. Η παραπάνω κατάσταση δεν αφορά ωστόσο όλα τα τμήματα που φαίνεται να επηρεάζει, για παράδειγμα σε ολόκληρη τη περιοχή του Αιγαίου και ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο, φαίνεται οι άνεμοι στη μέση τροπόσφαιρα να πνέουν παράλληλα προς το μέτωπο, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του σε αυτές τις περιοχές και την παραγωγή πιο εκτεταμένων πυρήνων καταιγίδων. Η τροφοδοσία με πολύ θερμές αέριες μάζες από τη β . Αφρική στα ανατολικά κράσπεδα της διαταραχής και η μεταφορά τους προς την χώρα μας μέσω των νοτίων- νοτιοδυτικών ανέμων συμβάλλουν στην κατακόρυφη αύξηση της αστάθειας στη χαμηλή τροπόσφαιρα κατά τη διέλευση του μετώπου.

Άλλος ενδεικτικός χάρτης της αξιόλογης οργάνωσης του ψυχρού μετώπου είναι ο χάρτης σχετικής υγρασίας στα 700 mb για τo βράδυ της Τετάρτης, όπου διακρίνεται ξεκάθαρα η στενή και εκτεταμένη λωρίδα υψηλών ποσοστών υγρασίας στον άξονα Κρήτη- δυτικές Κυκλάδες- Αττική- Εύβοια- Σποράδες κλπ :

ur700hpa_med_66

Η ύπαρξη πολύ μεγάλων τιμών κατακόρυφης διάτμησης του ανέμου, σε συνδυασμό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην δημιουργία γραμμής λαίλαπας , η οποία αναμένεται να διέλθει από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στη χαμηλή και μέση τροπόσφαιρα είναι πιθανό να λειτουργήσει ανασταλτικά στην δημιουργία εκτεταμένων πυρήνων καταιγίδων, ωστόσο η βιβλιογραφία γύρω από αυτό το θέμα είναι συγκεχυμένη, καθώς ορισμένες φορές συμβάλει στη συμπύκνωση αντί να την αναστέλλει. Εμπειρικά , η συγκεκριμένη διάταξη είναι από τις περιπτώσεις όπου η σκόνη λειτουργεί περισσότερα επικουρικά παρά ανασταλτικά στην ανάπτυξη των καταιγίδων.

Η οργάνωση βαρομετρικού χαμηλού με αξιόλογες πιθανότητες δημιουργίας “σύσφιξης” στο βόρειο Αιγαίο είναι πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση ισχυρών τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

 

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος έως και την Πέμπτη

Επόμενες ώρες: Άστατος καιρός στα δυτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Θεσσαλία. Νεφελώδης καιρός στην υπόλοιπη χώρα με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια – βορειοανατολικά. Άνεμοι ν-νδ 4-6 μποφόρ στο Ιόνιο, 5-7 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο, και 3-4 μποφόρ στα υπόλοιπα τμήματα. Θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Τρίτη : Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά – βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πιθανότητα για μεγάλα ύψη βροχής στην Ήπειρο & τη δυτική Θεσσαλία. Ισχυρές βροχές  και καταιγίδες και στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά κυρίως μέσα στη μέρα.  Στα κεντρικά και τα βόρεια/ βορειοανατολικά τμήματα νεφελώδης καιρός με πρόσκαιρες βροχές κυρίως μέσα στην ημέρα. Στα ανατολικά και νότια παροδικά νεφελώδης καιρός χωρίς αξιόλογα φαινόμενα και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας καθώς και μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Άνεμοι ν-νδ στα 4-6 μποφόρ στο Ιόνιο (πρόσκαιρα στα 7 στο β. Ιόνιο), ν-να 6-8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο και τα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου και ν-να 3-4 μποφόρ στα υπόλοιπα τμήματα.

Τετάρτη: Συνεχίζεται η έντονη κακοκαιρία σχεδόν στο σύνολο της δυτικης Ελλάδας και με έμφαση στα δυτικά ηπειρωτικά, με παροδικές βροχές και καταιγίδες. Μέσα στην ημέρα και κυρίως βαδίζοντας προς το απόγευμα, απότομη επιδείνωση φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αυξημένες πιθανότητες για έντονα καιρικά φαινόμενα, με χαλάζι , θυελλώδεις ανέμους, σίφωνες θαλάσσης / ξηράς και υψηλή κεραυνική δραστηριότητα σε τμήματα της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου και αργότερα του Αιγαίου. Σύντομο αλλά έντονο πέρασμα καταιγίδων αναμένεται και στον άξονα δυτική Κρήτη- Μυρτώο Πέλαγος- Σαρωνικός- Αττική- Εύβοια- Βοιωτία – Σποράδες- Χαλκιδική, όπου -κυρίως στα νότια- είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν κάποια από τα αμέσως άνωθεν αναφερθέντα φαινόμενα . Αργά το βράδυ τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να μετατοπιστούν στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες , ενώ φαίνεται να επηρεάζονται και ορισμένα νησιά των Δωδεκανήσων. Οι άνεμοι θα είναι ν-νδ στα 5-7 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές με περαιτέρω ενίσχυση κατά τη διάρκεια της διέλευσης του ψυχρού μετώπου ( έως και στα 9-10 μποφόρ τοπικά). Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αρκετές μεταβολές από τόπο σε τόπο και από ώρα σε ώρα , με τα δυτικά και βόρεια – βορειοανατολικά να βρίσκονται σε πιο ψυχρό μοτίβο και τα ανατολικά και νότια σε θερμό για την εποχή, όμως οι συνθήκες θα είναι ψυχρότερες και εκεί  μετά τη διέλευση του μετώπου.

Πέμπτη: Στα δυτικά – βορειοδυτικά άστατος καιρός με σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά βελτιωμένος καιρός με ισχυρούς δυτικούς ανέμους αρχικά , με τάσεις εξασθένισης στη συνέχεια. Στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία πιθανή συνέχιση της κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα. Πάντως την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα φαίνεται να υποχωρούν και οι άνεμοι στα δυτικά και νότια να εξασθενούν, ωστόσο θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σημείωση : Η διέλευση του μετώπου καταιγίδων την Τετάρτη ενδεχομένως να παρουσιάσει χρονική απόκλιση της τάξης των 3-4 ωρών είτε νωρίτερα είτε αργότερα από το προβλεπόμενο. 

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: