Λευκή πολιορκία στην Θεσσαλονίκη- Χιόνια και στην Αττική

Σε συνέχεια της γενικής πρόγνωσης καιρού Ελλάδος, παρατίθεται η τελική μας πρόγνωση στους νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής για την επικείμενη ψυχρή εισβολή. Ο λευκός επισκέπτης αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στο νομό Θεσσαλονίκης, ακόμα και σε τμήματα της πόλης, αύριο Τρίτη. Στην Αττική αντίστοιχα, όπου για 3η συνεχή μέρα σημειώνονται έντονες βροχές και καταιγίδες και έχει ρίξει συγκεντρωτικά το περισσότερο νερό της φετινής “φτωχής χρονιάς, η ψυχρή εισβολή θα “κατεβάσει” τα χιόνια τουλάχιστον έως και τα ημιορεινά τμήματα του νομού. Πάμε να τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Θεσσαλονίκη

Ήδη ο καιρός έχει επιδεινωθεί τόσο στο νομό όσο και μέσα στην πόλη και σημειώνονται βροχές έως μέτριας έντασης , ενώ η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή πτώση αγγίζοντας τους 8 βαθμούς στη συμπρωτεύουσα. Αργά τη νύχτα θα επικρατήσει ισχυρός βαρδάρης και θα αρχίσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, η θερμοκρασία θα σημειώνει κάθετη πτώση και χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης θα αρχίσουν πλέον να εκδηλώνονται στα γύρω προάστια αλλά και σε τμήματα της πόλης πάνω από τα 100-200μ υψόμετρο.

Τις πρωινές ώρες και λίγο πριν το μεσημέρι οι πρώτες νιφάδες θα κάνουν την εμφάνιση τους και σε μηδενικό υψόμετρο μέσα στην πόλη , ενώ στο ίδιο διάστημα τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν αρκετές εξάρσεις, έτσι θα χιονίζει αξιόλογα στα περισσότερα τμήματα του νομού , με έμφαση σε περιοχές από την πόλη και ανατολικότερα.

Έπειτα, αναμένεται ένα μικρό διάστημα ύφεσης των χιονοπτώσεων, αλλά από νωρίς το απόγευμα έως και αργά τη νύχτα οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν εκ νέου. Σε γενικές γραμμές τα φαινόμενα μέσα στην πόλη θα έχουν μέτρια ένταση , με διαστήματα ισχυρών εξάρσεων, ενώ στα ανατολικά του νομού αναμένονται κατά διαστήματα έντονες χιονοπτώσεις.

Εξασθένιση των φαινομένων αλλά και του παγωμένου βορειοδυτικού ανέμου αναμένεται από το ξημέρωμα της Τετάρτης, με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ανατολικά και τα νότια του νομού και στην πόλη να σταματούν μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Εφόσον υπάρξουν φαινόμενα και μετά το πρωί της Τετάρτης, εκτιμάται ότι στα παράλια τμήματα θα έχουν πλέον τη μορφή χιονόνερου λόγω του εκφυλισμού της ψυχρής μάζας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέσα στην πόλη την Τρίτη από -1..2oC και την Τετάρτη από -2…3oC. Oι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί , κατά διαστήματα κυρίως την Τετάρτη θα στρέφονται σε βόρειους – βορειοανατολικούς με τάση εξασθένισης. Ο βορειοδυτικός άνεμος θα επικρατήσει και θα ενισχυθεί εκ νέου από το απόγευμα της Τετάρτης, δημιουργώντας ιδιαίτερα κρύες συνθήκες μέσα στην πόλη.

Ολικές χιονοστρώσεις  και ισχυρός παγετός εκτιμώνται για όλα τα ορεινά και ημιορεινά του νομού,  τα προάστια της πόλης αλλά και για τμήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος στα 50-100μ υψόμετρο. Μερική χιονόστρωση θα πρέπει να αναμένεται το βράδυ της Τρίτης και στην παραλιακή ζώνη (Δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να πιάνει και στους δρόμους). Ενδεχόμενα προβλήματα στις μετακινήσεις είναι πολύ πιθανά τη νύχτα της Τρίτης και το πρωινό της Τετάρτης κυρίως από τον περιφερειακό και πάνω.

Αττική

Πολύ σοβαρή κακοκαιρία πλήττει την Αττική και ιδιαίτερα την Αθήνα με διαστήματα έντονων βροχών και καταιγίδων από το βράδυ του Σαββάτου. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της σημερινής νυχτας, έτσι δείξτε προσοχή για το ενδεχόμενο εκ νέου πλημμυρικών φαινομένων.

Σοβαρή μεταβολή χειμερινού τύπου, σπάνια για τα δεδομένα του νομού την εποχή αυτή, αναμένεται από την Τρίτη και κυρίως κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βόρειους- βορειοανατολικούς ανέμους αλλά και διαστήματα αξιόλογων φαινομένων βροχής ή χιονιού. Πιο συγκεκριμένα:

Aύριο Τρίτη ο καιρός θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά στο νομό και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Στο πέρας της ημέρας και ειδικά από το απόγευμα αναμένεται να επικρατήσει ισχυρός βοριάς , η θερμοκρασία να σημειώσει σημαντική πτώση και θα αρχίσουν να σημειώνονται οι πρώτες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά Πάρνηθα – Κιθαιρώνας και πολύ γρήγορα και στην Πεντέλη. Μέσα στο Λεκανοπέδιο θα επικρατεί άστατος καιρός με βροχές ασθενούς έντασης , ειδικότερα στα βόρεια τμήματα, ενώ στα πιο νότια δεν αναμένονται αξιοσημείωτα φαινόμενα.

Την Τετάρτη , το ξημέρωμα και το πρωί , η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και τα χιόνια θα κατέλθουν έως και τα 600μ στα βορειοδυτικά και τα 700-800μ στα ανατολικά και βόρεια( Πεντέλη- Υμηττός). Τα φαινόμενα θα είναι παροδικά ισχυρά στην γύρω ορεινή ζώνη, αντίθετα μέσα στο Λεκανοπέδιο θα είναι κατά κανόνα ασθενούς έως μέτριας έντασης. Μάλιστα, τις μεσημβρινές ώρες ,  αναμένονται και κάποια ανοίγματα εντός της πόλης , και οι χιονοπτώσεις στην ορεινή ζώνη θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.

Από το απόγευμα έως και αργά τη νύχτα, ωστόσο, αναμένεται εκ νέου ένταση των χιονοπτώσεων στην γύρω ορεινή ζώνη , ενώ παράλληλα , με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται να χιονίσει σε όλα τα ημιορεινά τμήματα έως και στα 400-500μ υψόμετρο. Μάλιστα, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα αξιόλογες. Μέσα στην Αθήνα αναμένονται ασθενείς βροχές και χιονόβροχο στα βορειότερα τμήματα της πόλης.

Την Τετάρτη τη νύχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης εκτιμάται ότι με την τελευταία έξαρση των φαινομένων, χιονόπτωση αναμένεται να σημειωθεί πρόσκαιρα έως και στα 250μ υψόμετρο στη δυτική Αττική, και τα 300μ υψόμετρο στην βόρεια και ανατολική Αττική. Έτσι , πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται και στα βορειότερα προάστια της πόλης. Πιθανότητα  χιονόπτωσης υπάρχει έως και για τα 200μ υψόμετρο μέσα στο Λεκανοπέδιο, πολύ πρόσκαιρα.

Μέσα στην Πέμπτη τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βορειοανατολική Αττική και την Πάρνηθα, οπού και εκεί σχετικά γρήγορα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία την Τετάρτη δε θα ξεπεράσει τους 7oC στο κέντρο της Αθήνας.

Συνοπτικά, χιονοστρώσεις αναμένονται σε όλα τα γύρω ορεινά του Λεκανοπεδίου καθώς και σε κατοικημένες περιοχές όπως είναι τα Βίλια, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, οι Θρακομακεδόνες και ο Διόνυσος. Πιο μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένονται στην Πάρνηθα και τις πέριξ περιοχές. Γενικά, τα χιόνια θα είναι αρκετά στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη και ο καιρός θα θυμίσει παλαιότερες εποχές προχωρημένου χειμώνα.

Προσοχή και καλή απόλαυση.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: