Πρώιμος “σιβηρικός” χιονιάς προ των πυλών- τελική εκτίμηση

Όπως σας ενημέρωσε το eviaweather εδώ και μέρες, αρκετά σοβαρή για την εποχή ψυχρή εισβολή αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από αύριο το βράδυ και μέχρι τουλάχιστον το βράδυ της Τετάρτης , ενώ την Πέμπτη θα είναι επίσης μια πολύ κρύα μέρα παρά την υποχώρηση του κρύου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία , τα οποία είναι πλέον πολύ κοντά στην αλήθεια, η ψυχρή εισβολή μετριάζεται μεν ως προς την ένταση της , όμως η παρουσία σχετικά καλά οργανωμένης ατμοσφαιρικής διαταραχής αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση αξιόλογων έως και ισχυρών φαινομένων σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα , ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου. Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην νότια και ανατολική νησιωτική χώρα.

Στην πράξη , η παραπάνω κατάσταση μεταφράζεται στην εκδήλωση ενός πολύ αξιόλογου χιονιά για πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας- κεντρικής Στερεάς Ελλάδας , καθώς και για τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Σύντομη μετεωρολογική ανάλυση

Με βάση την ανάλυση που δώσαμε στο προχθεσινό άρθρο, τα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να συγκλίνουν προς κάτι ενδιάμεσο μεταξύ των σεναρίων 1 και 2 , με την γρήγορη κατάρρευση του αντικυκλώνα εμποδισμού προς τα Βαλκάνια να μην επιτρέπει την κάθοδο του κύριου τμήματος του αυλώνα που “κουβαλάει” τις πολικές αέριες μάζες από την δυτική Σιβηρία, αλλά να αποκόπτει ένα τμήμα αυτού στην περιοχή των Βαλκανίων , δημιουργώντας short wave trough, η οποία θα διασχίσει την χώρα μας από το Ιόνιο προς το Αιγαίο. Η short wave trough συνδυάζεται με το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από τα δυτικά και δίνει τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και νότια χώρα( συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) , έτσι στους χάρτες εντοπίζονται 2 περιοχές κυκλογενέσεων, με την μητρική κυκλογένεση να λαμβάνει χώρα στο νότιο Αιγαίο και να “ωριμάζει” στην νοτιοανατολική Λεκάνη της Μεσογείου και την θυγατρική κυκλογένεση να λαμβάνει χώρα στo κεντρικό Ιόνιο με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά και να αφορά μονάχα τα χαμηλά τροποσφαιρικά στρώματα.

Σημαντικά ποσά θετικού στροβιλισμού μεταφέρονται στην περιοχή μας από την short wave trough, και προκύπτει αρχικά σύγκλιση αερίων μαζών περίπου στη μέση τροπόσφαιρα, ενώ στη συνέχεια αποκαθίσταται βορειοανατολικό ρεύμα στο Αιγαίο Πέλαγος με έκδηλες συνθήκες επιφανειακής σύγκλισης του Βαρδάρη από τον Θερμαικό με τον βορειοανατολικό άνεμο από τα στενά του Ελλήσποντου και το βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, κατεβαίνει η ψυχρή μάζα από τα βόρεια, η οποία ωστόσο κατά την νότια διαδρομή της εκφυλίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό , καθώς παύει να ανατροφοδοτείται από το κύριο μέρος του αυλώνα που “φρενάρει” βορειοανατολικά της Βουλγαρίας. Η ψυχρή μάζα “λιμνάζει” την Τετάρτη, με τη βοήθεια της ορογραφίας, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας και στη συνέχεια εκφυλίζεται.

Παρόλα αυτά, οι θερμοδυναμικές και δυναμικές διαδικασίες  που λαμβάνουν χώρα, δηλαδή οι προαναφερθείσες κυκλογενέσεις και η ικανοποιητική ροή ψυχρών αερίων μαζών κυρίως στην χαμηλή τροπόσφαιρα, τουλάχιστον για ένα σημαντικό μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας, δημιουργούν ευνοικές συνθήκες για την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πεδινές αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές, με τις θερμοκρασιακές διαφορές να είναι ωστόσο αρκετά μεγάλες από περιοχή σε περιοχή και να εξαρτώνται και από τοπικούς παράγοντες. Π.χ. στο κανάλι του Αξιού η παρουσία του βορειοδυτικού ανέμου θα ρίξει πολύ πιο γρήγορα τα επίπεδα παγοποίησης απ ότι σε άλλες περιοχές της βόρειας χώρας. Επιπλέον , σε περιοχές που γειτνιάζουν με το Αιγαίο , όπου ο άνεμος θα έχει φορά από τη θάλασσα προς την ξηρά, θα είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί χιονόπτωση σε μηδενικό υψόμετρο, ακόμα και αν οι συνθήκες στην κατακόρυφη τομή της τροπόσφαιρας το επιτρέπουν.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδος έως και την Πέμπτη

Με βάση τα παραπάνω, ένας πολύ αξιόλογος χιονιάς , σπάνιος για τα δεδομένα των τελευταίων ετών όσον αφορά το πρώιμο της εποχής, αναμένεται να εκδηλωθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην κεντρική και βόρεια χώρα. Επιπλέον, ευεργετικά νερά θα απασχολήσουν εκ νέου την ανατολική και νότια χώρα , καθώς και πυκνά χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, τα οποία αναμένεται να χαρίσουν πολύ σοβαρή χιονοκάλυψη στα ορεινά για την εποχή που διανύουμε. Πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, οι Σέρρες, ο Πολύγυρος, η Κατερίνη, η Καρδίτσα , τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Λαμία και η Λειβαδιά αναμένεται λίγο πολύ να δουν τον λευκό επισκέπτη.

Ακολουθεί γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος έως και την Πέμπτη καθώς και χάρτες χιονόπτωσης. Σημειώνεται ότι τα υψόμετρα χιονόπτωσης που δίνονται ανά ημέρα αφορούν το ελάχιστο υψόμετρο όπου αναμένεται να παρατηρηθεί καθαρή χιονόπτωση. Χιονόπτωση υγρής μορφής ή νιφάδες αναμεμιγμένες με χιονόβροχο ενδέχεται να παρατηρηθούν και 50-100μ χαμηλότερα από αυτά τα υψόμετρα.

Σήμερα Δευτέρα: Στην δυτική και νότια- ανατολική  χώρα και τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα θα συνεχιστεί η κακοκαιρία του Σαβ/κου με παροδικές βροχές και καταιγίδες στα παράκτια. Συννεφιά θα επικρατεί στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, η οποία από το βράδυ αναμένεται να πυκνώσει στα βόρεια και να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά. Χιόνια θα πέσουν και στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας . Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση μέτριας έντασης εκεί. Αργά το βράδυ οι πρώτες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα αναμένεται να εκδηλωθούν στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στους νομούς Κιλκίς, Πέλλης και Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέτριοι και γρήγορα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους / βορειοδυτικούς που τοπικά θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία στα νότια , ανατολικά και κεντρικά αμετάβλητη, στα βόρεια σε πτώση από το απόγευμα.

 Τρίτη: Επιδείνωση του καιρού στην ανατολική , κεντρική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο με βροχές μέτριας έως ισχυρής έντασης στα παράκτια και τα προσκείμενα τμήματα της Στερεάς, της ανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Πελοποννήσου. Καταιγίδες αναμένονται  στα νότια τμήματα , τα Επτάνησα και το κεντρικό / νότιο Ιόνιο. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία , την βόρεια και δυτική Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις , οι οποίες ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της ημέρας στην κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια/ δυτική Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εναλλαγές χιονιού και χιονόνερου στα περισσότερα παραθαλάσσια τμήματα, ωστόσο στο κανάλι του Βαρδάρη θα χιονίζει και σε μηδενικό υψόμετρο. Στην Θράκη νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και στα παράκτια χιονόνερο. Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα αρχίσει από αργά το μεσημέρι να χιονίζει αρκετά πυκνά στα περισσότερα ορεινά, με έμφαση στις περιοχές νοτιοανατολικά της Πίνδου , και από το βράδυ και σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και στα ηπειρωτικά βόρειοι – βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση στα βόρεια , κεντρικά και ανατολικά. Επισυνάπτεται χάρτης χιονοπτώσεων:

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b7

Tετάρτη: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την βόρεια/ δυτική  Θεσσαλία αναμένονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες μετά το πρωί θα πρέπει να αρχίσουν να εξασθενούν στα βόρεια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις στο νομό Καρδίτσας αναμένεται να είναι παροδικά ισχυρές. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόβροχο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, ενώ χιόνια αναμένεται να πέσουν και σε πεδινές περιοχές της Φθιώτιδας και της νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και στα βόρεια να σταματήσουν , και τελικά να περιοριστούν στην Εύβοια, την νοτιοανατολική Στερεά και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο με μικρότερη ένταση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί στο δυτικό , κεντρικό Αιγαίο θυελλώδεις και στα υπόλοιπα τμήματα ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, ενώ στα βόρεια αναμένεται να σταθεροποιηθεί. Επισυνάπτεται χάρτης χιονοπτώσεων:

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7

Πέμπτη : Στην Εύβοια, την Αττική και τα προσκείμενα τμήματα του Αιγαίου το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόβροχο και χιόνια στα ορεινά- ημιορεινά. Είναι πιθανό να χιονίσει για λίγο αργά το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο , κυρίως στη δυτική και βόρεια Αττική και την κεντρική Εύβοια. Στην συνέχεια  τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα επικρατεί νεφελώδης καιρός με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί βελτιωμένος καιρός με τσουχτερό κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοδυτικοί μέτριοι και στο Αιγαίο βόρειοι – βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί , ωστόσο τη νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένεται ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Χάρτης χιονόπτωσης :

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%b7

Προσοχή την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη το πρωί στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς και την Τετάρτη και την Πέμπτη στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ημιορεινής Βοιωτίας και της κεντρικής ημιορεινής Εύβοιας.

Καλά χιόνια σε όλους.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: