Επιλεκτική κακοκαιρία διαρκείας στο Αιγαίο- Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα σε Εύβοια & Αττική.

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Συνεχίζοντας το σερί ενός ιδιαίτερα ψυχρού πλην όμως ξηρού για τα ηπειρωτικά τμήματα Δεκέμβρη, νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται να μας απασχολήσει το τριήμερο Τετάρτη- Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς βοριάδες και τις πολλές βροχοπτώσεις στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αλλά και τις τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε ημιορεινά τμήματα της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας. Πρόσκαιρα φαινόμενα βροχών και χιονοπτώσεων σε  χαμηλό υψόμετρο θα απασχολήσουν αύριο και την υπόλοιπη ανατολική Στερεά , καθώς επίσης και την Μαγνησία , τις Σποράδες και την βορειοανατολική Πελοπόννησο. Αντίθετα δε θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

 

Μετεωρολογική ανάλυση

Συνδυασμός υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια και την βόρεια Ευρώπη με χαμηλές στην δυτική Σιβηρία επιτρέπουν την κάθοδο short wave trough μέσης δυναμικής, η οποία αποκόπτεται από τη γενική κυκλοφορία και κινείται με τη μορφή back door ψυχρής λίμνης από τη Μαύρη Θάλασσα προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Κατά την είσοδο της στο Αιγαίο, και με τη μεταφορά υψηλών ποσών θετικού στροβιλισμού, η ψυχρή λίμνη λαμβάνει σταδιακά τα χαρακτηριστικά χαμηλού βαρομετρικού με σαφή οργάνωση σε όλες τις στάθμες της τροπόσφαιρας . Το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό , πηδαλιοχούμενο από τμήμα του πολικού αεροχειμμάρου με διεύθυνση αντίθετη στη γενική κυκλοφορία ( δηλαδή από α-βα σε δ-νδ) , φαίνεται να στροβιλίζεται στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου για ένα διήμερο, αντλώντας διαρκώς – λόγω της αξιόλογης κατακόρυφης θερμοβαθμίδας και των διαδοχικών “θυλάκων” θετικού στροβιλισμού- υγρασία από το Αιγαίο και εναποθέτωντας την με την μορφή βροχοπτώσεων/χιονοπτώσεων στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

Η ψυχρή μάζα που περικλείεται στο βαρομετρικό χαμηλό έχει αξιόλογη θερμοκρασιακή υποστήριξη στη μέση τροπόσφαιρα, ενώ στην χαμηλή τροπόσφαιρα η ροή ψυχρών αερίων μαζών δεν είναι ικανοποιητική για την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πεδινές περιοχές, ο συνδυασμός τους όμως δημιουργεί συνθήκες αστάθειας , ικανές να προκαλέσουν ισχυρές χιονοπτώσεις σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα των Κυκλάδων, της Κρήτης και πιθανόν της Εύβοιας. Για την Αττική και ειδικότερα την Αθήνα , τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτής είναι υπήνεμο στο βορειοανατολικό ρεύμα και απαιτείται η παρουσία καλά διαμορφωμένου δυναμικού αιτίου σε κοντινές θέσεις  & επιφανειακών συγκλίσεων για την εκδήλωση ισχυρών φαινομένων. Επίσης, μπορεί στη στάθμη των 850 mb να μας προσεγγίζει μια ψυχρή μάζα της τάξης των -6 με -7 oC και το πάχος ατμοσφαιρικού στρώματος 1000-500 mb να προσεγγίζει αύριο βράδυ και την Πέμπτη τα 528 dam, τιμές υπό άλλες συνθήκες ικανές για να προκύψουν χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές, όμως στην προκειμένη περίπτωση η ροή του επιφανειακού ψύχους διακόπτεται γρήγορα λόγω της αποκοπής της ψυχρής λίμνης από την short wave trough που κατέρχεται από τη δυτική Σιβηρία. Έτσι,  η ψυχρή μεταφορά δεν είναι ικανή να δώσει χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές του νομού. Το ίδιο ισχύει και για την Εύβοια.

Στον αντίποδα, στο χρονικό διάστημα όπου η ψυχρή λίμνη θα προσεγγίσει περισσότερο τα ανατολικά ηπειρωτικά ( κυρίως αύριο τη νύχτα , στο πρώτο μισό της Πέμπτης και πιθανόν και την Παρασκευή) , θα δημιουργούνται οι προυποθέσεις για να σχηματίζονται νέφη μικρής ή μέσης κατακόρυφης ανάπτυξης , ικανά να προκαλούν ισχυρές εξάρσεις των φαινομένων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Σε αυτά τα χρονικά διαστήματα, ιδίως στο διάστημα από αύριο το βράδυ έως και το πρωί της Πέμπτης, θα δύνανται τα επίπεδα παγοποίησης να πέφτουν πρόσκαιρα και να επιτρέπουν την εκδήλωση χιονοπτώσεων έως και σε ημιπεδινές περιοχές της Αττικής και της κεντρικής Εύβοιας( 200-300μ υψόμετρο). Τις υπόλοιπες ώρες, όπου τα φαινόμενα θα έχουν πιο ορογραφικό προσδιορισμό , η εξασθένιση των φαινομένων θα συνοδεύεται από άνοδο των υψομέτρων χιονόπτωσης κατά τουλάχιστον 150μ. Την Παρασκευή , που η ψυχρή μάζα στη χαμηλή τροπόσφαιρα θα έχει εκφυλιστεί πλέον σημαντικά, οι συνθήκες χιονόπτωσης θα αφορούν πλέον αυστηρά περιοχές από τα 450-500μ και πάνω. Από την άλλη, την Παρασκευή, με την πιθανή οπισθοδρόμηση της ψυχρής λίμνης και την ροή ψυχρότερων αερίων μαζών στη μέση τροπόσφαιρα, διαμορφώνονται ευνοικότερες συνθήκες για την δημιουργία καλά οργανωμένων υετοφόρων νεφών στην Αττική και την Εύβοια με παροδικά αξιόλογες χιονοπτώσεις από τα προλεχθέντα υψόμετρα και πάνω.

Η θέση της ψυχρής λίμνης είναι ιδιαίτερα οριακή για την Αττική και την Εύβοια, έτσι μικρές αποκλίσεις – στα όρια του συστηματικού προγνωστικού σφάλματος- προς τα δυτικά μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρά φαινόμενα με την ανάλογη αντιστοιχία στα υψόμετρα και την ένταση των χιονοπτώσεων , ενώ προς τα ανατολικά μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα πιο ασθενή φαινόμενα ακόμα και στα ορεινά και άνοδο των υψομέτρων χιονόπτωσης που αναφέρονται στη συνέχεια.

 

 Γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδος & τοπικές προγνώσεις έως και την Παρασκευή

Στα δυτικά , κεντρικά και βόρεια πολύ ψυχρός καιρός με αρνητικές θερμοκρασίες τη νύχτα και νωρίς το πρωί , κατά τα άλλα νεφώσεις παροδικού χαρακτήρα, ειδικά στο Ιόνιο και τα βορειοανατολικά. Μέσα στο ξημέρωμα ίσως χιονίσει ασθενώς στον Έβρο αλλά και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Η συνέχεια τόσο της αυριανής ημέρας όσο και της Πέμπτης και της Παρασκευής αναμένεται να κυλήσει χωρίς φαινόμενα, με ασθενές – μέτριο βοριαδάκι και πολύ κρύο.

Στην ανατολική και νότια χώρα ο καιρός αύριο θα ξεκινήσει αρκετά άστατος και θα έχουμε πέρασμα βροχών από την Μαγνησία, την Εύβοια την ανατολική Στερεά , τις Σποράδες, την βα Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πολύ γρήγορα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο( ενδεικτικά στην Φθιώτιδα, την Β. Εύβοια και την Βοιωτία από τα 300μ και πάνω και στην βα Πελοπόννησο από τα 500μ ). Όμως, οι χιονοπτώσεις αυτές θα έχουν σύντομη διάρκεια , καθώς σχετικά γρήγορα μέσα στην μέρα ο “κακός καιρός” θα περιοριστεί στην ορεογραμμή της Εύβοιας , στις Κυκλάδες και την Β. Κρήτη.

Την Πέμπτη , το μοτίβο του καιρού στην ανατολική και νότια χώρα θα περιλαμβάνει νεφώσεις , οι οποίες στην νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Β. Κρήτη θα είναι περισσότερες και θα σημειώνονται παροδικές βροχές αξιόλογης έντασης , χιονόβροχο σε ημιπεδινά τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά( ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600μ). Στην νοτιοανατολική Στερεά και την υπόλοιπη Εύβοια οι νεφώσεις θα δίνουν παροδικά φαινόμενα ασθενούς έως μέτριας έντασης , κυρίως στους ορεινούς όγκους και κοντά σε αυτούς. Δεν αποκλείονται πρόσκαιρες εξάρσεις των βροχών /χιονοπτώσεων( για τα υψόμετρα θα μιλήσουμε παρακάτω).

Την Παρασκευή το πρωί ο βροχερός καιρός στο Αιγαίο θα επιμείνει , ενώ φαίνεται μέσα στην ημέρα να κλείνει ουσιαστικά ο καιρός και στην Εύβοια-ανατολική Στερεά και να σημειώνονται αξιόλογες βροχές ή χιονόβροχο ειδικά στα πιο ανατολικά τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά( ενδεικτικό υψόμετρο τα 450-500μ). Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης– ενδεικτικό υψόμετρο 700μ.

Ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, αύριο αλλά και την Πέμπτη, με τη διαφορά ότι αύριο θα υπάρξει και ένα μεσοδιάστημα πρόσκαιρης εξασθένισης των.

Εύβοια

Αύριο περιμένουμε νεφώσεις , αρκετά πυκνές τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις πρόσκαιρα ισχυρές στα ορεινά και πολύ γρήγορα σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο( ενδεικτικά 300-400μ). Στη συνέχεια, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν και να περιοριστούν στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει σπαστός καιρός. Πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και στα νότια του νησιού θυελλώδεις αναμένονται κυρίως από το απόγευμα και μετά.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη και το πρωί της Πέμπτης, οι νεφώσεις στη κεντρική και νότια Εύβοια θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα εκδηλώνεται ασθενής βροχή ή χιονόβροχο στα πεδινά- παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης με διαστήματα εξάρσεων στις υπόλοιπες περιοχές( ενδεικτικό υψόμετρο 200μ στην παραδίρφυα περιοχή και 300μ στη νότια Εύβοια). Ο καιρός θα ανοίξει και πάλι προς το μεσημέρι, ωστόσο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποτροπής ιδιαίτερα από το απόγευμα και μετά, όπου σε αυτή τη φάση στα κεντρικά και νότια ημιορεινά κ ορεινά πιθανόν να εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις. Τα ελάχιστα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κυμαίνονται έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης στα 250-400μ.

Η κακοκαιρία φαίνεται να συνεχίζεται και την Παρασκευή , συνοδευόμενη από εξασθένιση των ανέμων αλλά, παράλληλα, γενικευμένη πύκνωση των νεφώσεων και ένταση των φαινομένων στα κεντρικά και νότια της Εύβοιας. Αντίθετα, τα βόρεια τμήματα δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε την Πέμπτη ούτε την Παρασκευή. Επίσης, την Παρασκευή τα επίπεδα παγοποίησης θα ανέβουν , έτσι πλέον θα δύναται να χιονίζει από τα 500-600μ και πάνω.

Αττική

Στα όρια της ζώνης των ισχυρών φαινομένων αλλά και των χαμηλών επιπέδων παγοποίησης θα βρίσκεται ο νομός Αττικής ,  στα μεν ανατολικά τμήματα να αναμένεται να καταγραφεί περισσότερος υετός από τα δυτικά,  στα δε δυτικά θα δύναται να χιονίσει σε χαμηλότερο υψόμετρο απ, ότι στα ανατολικά.

Αύριο Τετάρτη , το ξημέρωμα θα συννεφιάσει απότομα και γρήγορα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα β-βδ-βα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά Πάρνηθα- Κιθαιρώνας- Πεντέλη με τάση να κατέβουν γρήγορα χαμηλότερα. Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και νωρίς το μεσημέρι , οπότε και φαίνεται να χιονίζει πρόσκαιρα έως και τα 400-450μ στην βορειοανατολική -ανατολική Αττική και τα 350μ στην βόρεια – βορειοδυτική. Πρόσκαιρες βροχές ή χιονόβροχο αναμένονται και στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στα προάστια κοντά στην Πεντέλη και την Πάρνηθα. Στη συνέχεια, ο καιρός φαίνεται να ανοίγει και τα φαινόμενα να περιορίζονται στα β-βδ ορεινά, όπου και εκεί θα εξασθενήσουν.

Έως και νωρίς το βράδυ δεν θα πρέπει να αναμένουμε φαινόμενα στο νομό, όμως η θερμοκρασία θα πέφτει περαιτέρω. Ωστόσο, κάπου μεταξύ βραδινών και νυχτερινών ωρών,  θα πρέπει οι νεφώσεις να πυκνώσουν εκ νέου, ιδίως στα βόρεια – βορειοανατολικά & ανατολικά και να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις με υφέσεις και εξάρσεις έως και τα 300μ περίπου και πρόσκαιρα έως και τα 250μ. Η εκτίμηση αυτή αφορά και τα προάστια πέριξ της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Ασθενής βροχή ή χιονόβροχο θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στα υπόλοιπα , ανατολικά κυρίως τμήματα του Λεκανοπεδίου, στις υπόλοιπες όμως  περιοχές και ειδικά στα νότια ο καιρός θα είναι σπαστός χωρίς φαινόμενα.

Το ξημέρωμα και το πρωί της Πέμπτης φαίνεται να κυλούν με ανάλογες συνθήκες, δηλαδή με διαστήματα εξάρσεων και υφέσεων ή πλήρους παύσης των φαινομένων, και περισσότερη διάρκεια αυτών στην ανατολική Πάρνηθα και την Πεντέλη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αναφερόμαστε σε κατά κανόνα ασθενείς έως μέτριες εντάσεις, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρών εξάρσεων. Σε τέτοιες εξάρσεις θα δύναται να χιονίσει πρόσκαιρα νωρίς το πρωί έως και στα 200μ υψόμετρο στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια. Η συνέχεια της ημέρας θα κυλήσει κατά πάσα πιθανότητα με σπαστό καιρό και νεφώσεις κυρίως στους γύρω ορεινούς όγκους, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου προς το βράδυ, με αντίστοιχο μοτίβο βροχοπτώσεων/ χιονοπτώσεων . Τα υψόμετρα χιονόπτωσης για το δεύτερο μισό της Πέμπτης θα ανέρχονται πλέον στα 300(δ-βδ) με 400μ( β-βα).

Για την Παρασκευή, το ενδεχόμενο γενικευμένης υποτροπής του καιρού , ιδιαίτερα στο ανατολικο / βόρειο Λεκανοπέδιο και τα αντίστοιχα τμήματα του νομού είναι αρκετά αυξημένο. Σε αυτή τη περίπτωση , αναμένονται βροχές αξιόλογης έντασης και χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με υψόμετρο το λιγότερο 450-500μ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι -βορειοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ , στα ανατολικά στα 7 και πρόσκαιρα κυρίως την Πέμπτη στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί αύριο στην Αθήνα από 9 έως 4β , την Πέμπτη από 3 έως 9β και την Παρασκευή από 5 έως 10β. Στα β-βδ-βα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΥΓ  Φαίνεται να εμμένει στην βορειοανατολική Αττική αυτή η κακοκαιρία. Ίσως είναι η στιγμή να χιονιστούν αξιόλογα περιοχές όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία,  οι Θρακομακεδόνες, ο Διόνυσος &  η Σταμάτα , αλλά ακόμα πιο αξιόλογα τα ορεινά Πάρνηθα- Πεντέλη , που δεν είδαν κάτι σημαντικό στις προηγούμενες ψυχρές εισβολές. Ο Υμμητός θα ασπρίσει μόνο αν καταφέρει και κλείσει για ώρες ο καιρός στο Λεκανοπέδιο και πιο πιθανό να συμβεί αυτό είναι από την Πέμπτη το απόγευμα και μετά.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: