Η εξέλιξη της κακοκαιρίας- Νέες Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές

Εντυπωσιακό και σπάνιο ήταν , όπως αναμενόταν, το “μπάσιμο” του χιονιά σε Εύβοια, Αττικοβοιωτία, ανατολική Φθιώτιδα , β. Κυκλάδες , βα Πελοπόννησο και Κρήτη. Στην Εύβοια εκδηλώθηκαν το ξημέρωμα διαδοχικές χιονοκαταιγίδες με χιονόστρωση μέχρι τα παράκτια , ενώ παρόμοια εικόνα είχαμε και στην Αττική , όπου το ξημέρωμα “το έστρωσε” και σε κεντρικές συνοικίες της πόλης αλλά και στον Πειραιά!

Στη συνέχεια, όπως τονίστηκε, ανέβηκαν οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες, το γύρισε σε χιονόνερο ή ακόμα και βροχή ( αυτό δεν εκτιμήθηκε σωστά) σε πολλές περιοχές και έλιωσαν τα χιόνια στα πεδινά – παράκτια τμήματα, ειδικά στην Αθήνα και την Εύβοια. Αντίθετα σε περιοχές από τα 300μ και πάνω υπάρχει ολική ή σχεδόν ολική χιονοκάλυψη και εντοπίζονται προβλήματα στις μετακινήσεις.

Η φωτογραφία είναι από το Μαρούσι στις 6:30 το πρωί :

maroysi

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Ο χιονιάς δεν έχει τελειώσει και μη σας ξεγελάει η πρόσκαιρη εξασθένιση των φαινομένων , η οποία ήταν αναμενόμενη. Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, την β-βδ-βα Αττική και τη Βοιωτία/ανατολική Φθιώτιδα και το χιονόνερο σε υψόμετρα κάτω των 200μ. Τις επόμενες ώρες ωστόσο, η θερμοκρασία θα πέσει εκ νέου και μέχρι το ξημέρωμα θα επιτευχθεί σταδιακά το μέγιστο της ψυχρής μεταφοράς στα χαμηλά στρώματα, οπότε και η θερμοκρασία θα πέσει περίπου 2oC σε όλες τις περιοχές. Παράλληλα, θα υπάρξουν συνεχείς ανατροφοδοτήσεις της αστάθειας έως σήμερα τη νύχτα.

Έτσι, τις αμέσως επόμενες ώρες, ο καιρός θα παραμείνει νεφελώδης και σταδιακά θα χιονίσει ξανά σε όλες τις περιοχές πλην των παραθαλάσσιων της νότιας /ανατολικής Αττικής και νότιας/ανατολικής Εύβοιας. Θα το γυρίσει σταδιακά σε χιόνι και μέσα στην Αθήνα , το πολύ μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, αν και τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο, σε πρώτη φάση δεν θα έχουν αξιόλογη ένταση και θα υπάρχουν και πρόσκαιρα ανοίγματα. Αντίθετα, χιονοπτώσεις, παροδικά ισχυρές αναμένονται σε κεντρική/ δυτική Εύβοια, βόρεια και βορειοδυτική Αττική και Βοιωτία. Κατά διαστήματα, σημαντικές εξάρσεις των χιονοπτώσεων θα έχουμε και στο δυτικό τόξο του Λεκανοπεδίου , κατά βάση σε περιοχές κοντά στην Πάρνηθα.

Στην Χαλκίδα, ήδη το χιονόνερο γίνεται σταδιακά χιόνι και από τις αμέσως επόμενες ώρες θα πέφτει καθαρό χιόνι με αυξομειώσεις στην ένταση.

Γενικότερα, ο καιρός θα παρουσιάζει διαδοχικές υφέσεις και εξάρσεις στα πιο πεδινά τμήματα , ενώ όσο πιο κοντά σε ορεινούς όγκους τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Για τη νύχτα και το αυριανό πρωινό , με την απομάκρυνση του χαμηλού ανατολικότερα και την παράλληλη εξασθένιση των ανέμων,  υπάρχουν σοβαρές προυποθέσεις ενεργοποίησης του lake effect snow. Παράλληλα, οι συγκλίσεις σταδιακά μετακινούνται ανατολικότερα και έτσι ο καιρός θα περιοριστεί κυρίως στην κεντρική/ νότια Εύβοια και την Αττική/ ανατολική Βοιωτία. Χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές αναμένονται σε όλη τη β-βδ κ βα Αττική και την κεντρική/ δυτική Εύβοια, ενώ αξιόλογης διάρκειας κύματα με χιονομπόρες θα επηρεάζουν τόσο την Χαλκίδα όσο και την Αθήνα. Στην Αθήνα θα επηρεάζεται αρχικά περισσότερο το δυτικό Λεκανοπέδιο και στη συνέχεια οι εξάρσεις θα εντοπίζονται εναλλάξ στο δυτικό και το ανατολικό τόξο, ενώ όσο βορειότερα κινούμαστε τόσο ισχυρότερα θα είναι τα φαινόμενα.

Στο Λεκανοπέδιο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και ένα ή περισσότερα διαστήματα γενίκευσης των χιονοπτώσεων μεταξύ πρωινών κι μεσημβρινών ωρών αύριο. Στο δεύτερο μισό της ημέρας θα πρέπει οι χιονοπτώσεις να αρχίσουν να περιορίζονται στη βορειοανατολική Αττική, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο 3ης υποτροπής του καιρού τη νύχτα.

Οι συνθήκες χιονόστρωσης θα ξαναγίνουν μέχρι το απόγευμα ευνοικές, αρχικά από τα 200μ και πάνω και το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί και από τα 100μ και πάνω , ακόμα και σε δρόμους, και στα πιο δυτικά και στα 0-100μ υψόμετρο. Στο κέντρο της Αθήνας, θα μπορεί να το “πιάνει” σε ευαίσθητες επιφάνειες ανάλογα με τις εξάρσεις. Στην Χαλκίδα θα διαμορφωθούν ευνοικές προυποθέσεις χιονόστρωσης  όλο το ξημέρωμα και το πρωί ακόμα και μέσα στη πόλη , αλλά το αν αυτή θα επιτευχθεί, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των εξάρσεων.

Καλή συνέχεια και προσοχή στις μετακινήσεις !

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: