Παγωνιά και στην Αθήνα – πρόγνωση Χιονιά για την Αττική

Καλησπέρα . Σε συνέχεια των γενικών προγνώσεων που παρατέθηκαν για τo επερχόμενο κύμα ψύχους, και τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην αρχική μας σελίδα, παρουσιάζεται η πρόγνωση μας για τον νομό Αττικής:

Εξετάζοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα αλλά και την προιστορία της περιοχής σε ανάλογες διατάξεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα χιόνια θα φτάσουν είτε λίγο είτε πολύ και στην Αθήνα , αλλά ο χιονιάς θα έχει τη συμπεριφορά “σκακιέρας”, όπως περίπου συνέβη και πριν από 26 χρόνια , δηλαδή τον Φλεβάρη του 1991. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε ( με επιφύλαξη) μεγάλη επιλεκτικότητα όσον αφορά την ένταση και την διάρκεια των χιονοπτώσεων, όπως θα εξηγήσουμε και στη συνέχεια. Πάντως, το πλέον σίγουρο χαρακτηριστικό του τριημέρου των Φώτων θα είναι η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από αύριο το απόγευμα και η ένταξη του μεγαλύτερου μέρους του νομού και του Λεκανοπεδίου σε συνθήκες παγετού κατά τη διάρκεια του Σαβ/κου.

Σύντομη ανάλυση:

Στους προγνωστικούς χάρτες διακρίνουμε την είσοδο του αυλώνα από τα βορειοδυτικά της χώρας και την περιστροφή του στα βόρεια τμήματα του ελλαδικού χώρου για τουλάχιστον ένα τριήμερο, καθώς επίσης και την αυξημένη πλέον πιθανότητα αποκοπής του από τη γενική κυκλοφορία.

Παρότι η βασική κυκλογένεση δείχνει να μην οργανώνεται ουσιαστικά και να διαφεύγει βόρεια προς τη Μαύρη θάλασσα, στους βαρομετρικούς χάρτες διακρίνεται ο σχηματισμός δευτερεύουσας μετωπικής ύφεσης το απόγευμα της Παρασκευής , με κίνηση προς την Τουρκία:

xamhlo-1

H παραπάνω διάταξη τείνει να οξύνει τις επιφανειακές συγκλίσεις στην περιοχή του δυτικού Αιγαίου , οι οποίες αποτελούν το βασικό αίτιο ανοδικών κινήσεων και παραγωγής υετού στην ευρύτερη περιοχή:

%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7

H σύγκλιση αυτή παραμένει στην περιοχή που κυκλώνεται και μετά το πέρας του χαμηλού προς ανατολάς , παρότι την Κυριακή αρχίζει να εξασθενεί και να μετατοπίζεται ανατολικότερα. Γενικότερα, ως αποτέλεσμα της περιστροφής της ψυχρής λίμνης , η σύγκλιση αναμένεται να μετατοπίζεται πότε δυτικά και πότε ανατολικά και να εισχωρεί κατά διαστήματα και μέσα στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών. Βέβαια, το κύριο μέρος των υετοφόρων νεφικών ζωνών θα απασχολεί την Εύβοια , την βορειοανατολική Αττική και τα νησιά του Αιγαίου. Στη βορειοδυτική Αττική η παρουσία της ορογραφίας θα δράσει αυτόνομα, δίνοντας τοπικές χιονοπτώσεις για αρκετά μεγάλα διαστήματα.

Αργότερα, δηλαδή την Κυριακή, εντοπίζεται στους συνοπτικούς χάρτες η δημιουργία μικροδιαταραχής ( μαύρη γραμμή) κατά μήκος της ζώνης σύγκλισης των ανέμων:

xamhlo-2

Η παρουσία της διαταραχής αυτής εντείνει τις ανοδικές κινήσεις στην ζώνη ενδιαφέροντος και μετακινεί τις συγκλίσεις ανάλογα με την κίνηση της.

Από θερμοκρασιακής άποψης, η Αττική θα βρεθεί σε συνθήκες χιονόπτωσης στα πεδινά της από αύριο τη νύχτα και στα παράκτια των νοτίων τμημάτων το πολύ μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται πως ήδη από αργά τη νύχτα της Παρασκευής τα επίπεδα παγοποίησης στο Λεκανοπέδιο θα είναι κάτω από τα 300μ, λόγω της ταχύτητας κίνησης της πολικής αέριας μάζας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα θα μπορεί να επιβιώνει νιφάδα και σε μηδενικό υψόμετρο πλην της νότιας Αττικής, όπου τα επίπεδα παγοποίησης θα είναι πρόσκαιρα λίγο ψηλότερα:

%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο εμφανίζεται σε κάποια προγνωστικά μοντέλα είναι η δημιουργία ανώτερης σύσφιξης στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, η οποία συμβάλει στην παραγωγή νεφών μέσου ύψους , δυνητικά υετοφόρων ( φαινόμενα κατά βάση ασθενούς έντασης). Επίσης , συμβάλει στη διατήρηση σημαντικού μέρους της νεφοκάλυψης ακόμα και όταν τα φαινόμενα εξασθενούν ή σταματούν εντελώς.

Πρόγνωση Αττικής

Με βάση τα παραπάνω, στη συνέχεια της ημέρας και μέχρι αύριο το απόγευμα περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες μέσα στη νύχτα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στις νότιες περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι- νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία το επόμενο 24ώρο περίπου θα κυμανθεί από 15 έως 8oC.

Φώτα:Από αύριο το απόγευμα θα ξεκινήσει  ραγδαία μεταβολή του καιρού , οι άνεμοι θα στραφούν σε ισχυρούς βορειοδυτικούς και η θερμοκρασία θα σημειώνει κάθετη πτώση από τα β-βδ προς τα ν-να . Η ψυχρή μάζα θα είναι εντονότερη στα δυτικά τμήματα , αλλά θα “ισορροπήσει” σε όλο το νομό μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου. Τις νυχτερινές ώρες περιμένουμε να συννεφιάσει εκ νέου και να αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα , με έμφαση στα δυτικά και βόρεια και χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές, γρήγορα όμως θα το γυρίσει σε χιόνι περίπου έως και τα 50-100μ υψόμετρο σε όλο το Λεκανοπέδιο και σε μηδενικό υψόμετρο στη δυτική Αττική. Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται παράλληλα στη νότια – ανατολική παράκτια Αττική. Θερμ από 10 έως 1 oC στην Αθήνα, από 8 έως -1 οC στα δυτικά και βόρεια και από 9 έως 3 οC στα ανατολικά και νότια.

Σάββατο: Έπειτα από μια πρόσκαιρη παύση των φαινομένων, αναμένεται υποτροπή του καιρού μέσα στο ξημέρωμα με χιονοπτώσεις σταδιακά σε όλο το νομό . Παροδικά ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις σε όλα τα β-βδ-βα τμήματα , ενώ σημαντικές εξάρσεις αναμένονται και μέσα στο Λεκανοπέδιο, πρώτα στα δυτικά και έπειτα στα ανατολικά τμήματα. Θα το στρώνει σχεδόν αμέσως σε όλες τις περιοχές από τα 100μ και πάνω και στα δυτικά μέχρι τα παράκτια. Στη συνέχεια της ημέρας, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν με πιο ασθενή ένταση κυρίως στα βόρεια  και ανατολ. του νομού , ενώ μέσα στο Λεκανοπέδιο θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα παύσης των φαινομένων. Τις βραδινές ώρες, φαίνεται να επικρατεί σταδιακά ένα μοτίβο με χιονοπτώσεις μέτριας έντασης στα β-βα-βδ καθώς και στα βορειότερα προάστια της Αθήνας , ενώ στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο οι χιονοπτώσεις θα έχουν τον χαρακτήρα on-off με περισσότερη έμφαση στα ανατολικά του τμήματα. Στις εξάρσεις των φαινομένων θα το στρώνει μέχρι και στα νότια παράκτια σε ευαίσθητες επιφάνειες και από τα 50-100μ και πάνω και σε δρόμους. Άνεμοι β-βδ μέτριοι, τοπικά ισχυροί και θερμ. από -2 έως 1 oC στην Αθήνα, από -1 έως 3οC στα νότια, από -5 έως -2 οC στη δυτική – βδ Αττική και από -4 έως 0oC στα βόρεια -βορειοδυτικά προάστια και τα βόρεια. Ολικός παγετός από τα 150μ και πάνω στις περισσότερες περιοχές.

Κυριακή: Αρχικά αναμένεται ανάλογο μοτίβο με το βράδυ του Σαββάτου , με τον νομό να χωρίζεται στα δύο, έτσι τα δυτικά – νοτιοδυτικά και το κέντρο θα έχουν πιο σπαστό καιρό και τα διαστήματα χωρίς φαινόμενα θα είναι μεγαλύτερα , ενώ τα βόρεια & ανατολικά και τα προάστια γύρω από την Πεντέλη και τον Υμηττό θα έχουν μεγαλύτερα διαστήματα χιονοπτώσεων και πιο κλειστού καιρού. Στις νότιες απολήξεις του Υμηττού τα φαινόμενα θα έχουν τη μορφή χιονομπόρας και θα υπάρχουν και εκεί διαστήματα πιο σπαστού καιρού. Από το μεσημέρι-απόγευμα αναμένεται γενική εξασθένιση και σταδιακή παύση των φαινομένων και ο καιρός φαίνεται να ανοίγει σημαντικά. Άνεμοι βδ-β ασθενείς έως μέτριοι και θερμ. από -3 έως 1oC στην Αθήνα, από -2 έως 1oC στα νότια, από -6 έως -2οC στη δ-βδ Αττική και από -4 έως -1oC στα β-βδ προάστια και τα βόρεια. Ολικός παγετός ξανά στις περισσότερες περιοχές . Προσοχή στους δρόμους, όπου πέφτει χιόνι θα το στρώνει ακόμα και στην άσφαλτο!

Για το τριήμερο παρατίθεται ενδεικτικός χάρτης χιονόστρωσης. Σημειώστε ότι προσεγγίσεις τέτοιου είδους εμπεριέχουν ρίσκο και απλά χρησιμοποιούνται για την υπερτόνιση των λεπτομερειών. Όπου συναντιώνται οι χρωματικές κλίμακες, υπολογίστε το ενδιάμεσο όριο εκατοστών. Όπως θα δείτε, εκτιμάται ότι περισσότερο χιόνι θα έχει η βόρεια και ανατολική Αττική και ότι θα το στρώσει έστω και λίγο μέχρι τα παράκτια.

%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%83%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae

Την Δευτέρα και την Τρίτη η παγωνιά θα συνεχιστεί και είναι πιθανό να υπάρξει νέα υποτροπή του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας, με χιονοπτώσεις σε όλο το νομό και μέσα στην Αθήνα (πιθανότητα επαλήθευσης 60%).

 

Επιμέλεια πρόγνωσης: Γιώργος Πολίτης-Αντώνης Μπόκαρης- Δημήτρης Σαγιάκος

Pages: 1 2

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: