Χιονιάς σε εξέλιξη: Tελευταία δεδομένα, εκτίμηση Αττικής & Εύβοιας έως και αύριο

Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Αστοχία των προγνωστικών μοντέλων είχαμε μέχρι τώρα όσον αφορά την ροή των ανέμων στα χαμηλά στρώματα. Ο καιρός οδηγείται από την ροή στα ανώτερα στρώματα που είναι κατά βάση δυτική και αυτή η κατάσταση έχει περάσει και στην επιφάνεια , με αποτέλεσμα οι συγκλίσεις για τις οποίες μιλάγαμε να έχουν μετατοπιστεί αρχικά ανατολικότερα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ( 8 το πρωί) χιονίζει σε πεδινά-παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του ανατολικού Αιγαίου. Το έστρωσε μέχρι και στην παραθαλάσσια Λέσβο και Χίο. Στην Εύβοια γίνεται κυριολεκτικά “χαμός” στα ανατολικά , κεντρικά και νότια του νησιού. Στην Αττική έχει χιονίσει κυρίως στα δυτικά και βόρεια, ενώ τώρα τα φαινόμενα είναι κυρίως ορογραφικά και επικρατεί σπαστός καιρός με δυτικό ρεύμα. Χιόνισε το ξημέρωμα σε όλο το δυτικό τόξο , στον Πειραιά ,όπου υπάρχει και πασπάλισμα , στο κέντρο της Αθήνας και στην β-βα και ν-να Αττική. Η ψυχρή μάζα είναι ακόμα πιο έντονη λόγω της πιο βορειοδυτικής συνιστώσας των ανέμων και η παγωνιά αισθητή σε όλη τη χώρα.

Η εικόνα από την Κύμη είναι συγκλονιστική, πάνω από μισό μέτρο χιόνι ήδη :

kymh

Για να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον του καιρού στην δυτική Εύβοια αλλά και την Αττικοβοιωτία και κατ΄ επέκταση το Λεκανοπέδιο αναζητούμε την επίτευξη αυτής της σύγκλισης που απεικονίζεται παρακάτω και έχει κυκλωθεί αλλά και την στροφή των ανέμων στα λίγο πιο ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας σε πιο βόρειους.

%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7

Όπως  περιγράφηκε, αυτή η σύγκλιση  βρίσκεται ανατολικότερα και δεν υπάρχει προς το παρόν ο κατάλληλος συνδυασμός υψηλών και χαμηλών πιέσεων ώστε να μετατοπιστεί δυτικότερα . Αυτή η κατάσταση θα πρέπει ωστόσο να αλλάξει κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, καθώς η ανώτερη ψυχρή λίμνη θα περιστραφεί πάνω από τον ελλαδικό χώρο και θα μεταβάλλει εκ νέου την μέση και κατώτερη ροή των ανέμων . Παράλληλα, αναμένεται να σχηματιστεί και δευτερεύον κέντρο χαμηλών πιέσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο( η βασική κυκλογένεση στο Αιγαίο δημιουργήθηκε μεν μέσα στη νύχτα αλλά διέφυγε τάχιστα προς την Τουρκία αδυνατώντας να εντείνει τις συγκλίσεις στην περιοχή που έχει κυκλωθεί και επιτρέποντας στην ανώτερη ροή της ψυχρής μάζας να κυριαρχήσει σε όλα τα στρώματα).

Για τη συνέχεια λοιπόν:

Ο καιρός θα συνεχίσει έως περίπου και το μεσημέρι στο μοτίβο που βρίσκεται τώρα . Ισχυρές χιονοπτώσεις στην ανατολική/νότια Εύβοια, τις ανατολικές Σποράδες τη Σκύρο, την Πελοπόννησο, κυρίως στην ανατολική και βόρεια και κάποια πιο ασθενή φαινόμενα χιονοπτώσεων στην δυτική και βόρεια Αττική και την δυτική/κεντρική και βόρεια Εύβοια με διαστήματα σχετικά σπαστού καιρού. Σχετική απουσία φαινομένων και ανοίγματα στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών.

Από το μεσημέρι και μετά θα πρέπει να έχουμε περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στον άξονα  Χαλκιδικής -δυτικών Σποράδων – Εύβοιας-Αττικοβοιωτίας -Κυκλάδων – δυτικής Κρήτης και εισχώρηση της ζώνης των ισχυρών φαινομένων που απασχολεί την ανατολική /νότια Εύβοια και το κεντρικό /ανατολικό Αιγαίο προς τα δυτικότερα τμήματα. Έτσι, η έξαρση χιονοπτώσεων που περιμέναμε για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και την Αθήνα ( στην Αθήνα με τις ανάλογες τοπικότητες που έχουμε εξηγήσει) φαίνεται τελικά να επιτυγχάνεται μέσα στο δεύτερο μισό του Σαββάτου και να συνεχίζεται και τις πρωινές ώρες της Κυριακής με μειούμενη πλέον ένταση. Από το μεσημέρι αύριο θα πρέπει τα φαινόμενα να περιοριστούν και πάλι ανατολικότερα και να απασχολούν αυστηρά την β/α Αττική και την κεντρική/ανατολική και νότια Εύβοια. Δεν αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο μικρής παράτασης της όλης κατάστασης.

Οι προβλέψεις όσον αφορά τις θερμοκρασίες για αύριο παραμένουν ίδιες, καθώς και η τελική εκτίμηση του χιονιά, απλώς έχουμε χρονική μετατόπιση των αξιόλογων φαινομένων στις περιοχές της Αττικοβοιωτίας- δυτικής Εύβοιας.

Δείξτε προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μάλιστα ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει περαιτέρω από το μεσημέρι και μετά.

 

ΥΓ: Είναι ένα αρκετά δύσκολο προγνωστικά σύστημα , η συμπεριφορά του οποίου δεν προσεγγίζεται σωστά από τα μοντέλα πρόγνωσης . Ακόμα και αυτή τη στιγμή τα περισσότερα μοντέλα έχουν τη σύγκλιση που αναφέρουμε δυτικότερα και δίνουν αξιόλογα φαινόμενα και στην Αττική, πράγμα που στην πράξη δεν ισχύει. Θα μπορούσε η αστοχία να συνεχιστεί και να έχουμε θετικές ή ακόμα περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις. Για τους χιονόφιλους που περιμένουν χιόνι και δεν έχουν δει ακόμα , προσδοκούμε για τη συνέχεια να πραγματοποιηθεί το σενάριο πρόγνωσης που παρατέθηκε , το οποίο είναι και το επικρατέστερο με βάση την γενική κίνηση της διαταραχής. Υπομονή λοιπόν, ο χιονιάς δε χάθηκε απλά μάλλον άργησε (σχεδόν) μια μέρα !

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: