“Επιστροφή” του χιονιά από αύριο- Ειδικές προειδοποίησεις για Εύβοια , πρόγνωση Αττικής

Αποχωρεί το πρώτο κύμα σοβαρών χιονοπτώσεων , το οποίο χιόνισε τα πιο απίθανα μέρη , ακόμα και την παραθαλάσσια Κρήτη και την νότια Μεσσηνία και “έθαψε” κυριολεκτικά πολλά τμήματα της Εύβοιας.

Συνεχίζονται οι πολικές θερμοκρασίες στη χώρα μας και σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα, μάλιστα το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί περιμένουμε το μέγιστο της ψυχρής εισβολής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ολόκληρη τη χώρα να μπαίνει στην κατάψυξη ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα. Στη βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη σπάσει πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ που κρατάγανε από προηγούμενες δεκαετίες , έχει παγώσει τμήμα του Θερμαικού κόλπου , ενώ ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία κυμαίνεται κάτω από -7 oC. Στις περισσότερες περιοχές του ηπειρωτικού κορμού τη νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένονται θερμοκρασίες μεταξύ -10 και -18 oC. Στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο περιμένουμε τις επόμενες ώρες θερμοκρασίες της τάξης των -4 με -6 oC.

Για αύριο , καθώς η διαταραχή που επέφερε την πολική εισβολή στην περιοχή μας έχει αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και στροβιλίζεται πάνω από τα νότια Βαλκάνια, αναμένεται να συνδυαστεί με βαρομετρικό χαμηλό το οποίο κινείται από τα δυτικά και θα βαθύνει κατά τη διαδρομή του προς το Αιγαίο Πέλαγος , μετακινούμενο γρήγορα βορειοανατολικά.

Η παραπάνω διάταξη ευνοεί την ανατροφοδότηση της ψυχρής μάζας με υγρασία και την επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις στα  ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα ανατολικά της Πίνδου, με έμφαση στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και την κεντρική και βόρεια χώρα. Επίσης, οδηγεί στην σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Γενική εκτίμηση δεύτερου κύματος χιονιά

Προοδευτική αύξηση των νεφώσεων από αύριο το μεσημέρι- απόγευμα πρώτα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και μέχρι αργά τη νύχτα σε όλη την ανατολική και βόρεια χώρα . Χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική & ανατολική Μακεδονία , την ανατολική Στερεά , την Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο. Χιονόνερο ή και βροχή στις νότιες παράκτιες περιοχές και προοδευτικά σε πεδινά τμήματα της ανατολικής /νότιας Πελοποννήσου και της Εύβοιας- νοτιοανατολικής Στερεάς κατά τη διάρκεια της Τρίτης. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο.

  • Στην Κρήτη η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις βροχές θα οδηγήσει σε λιώσιμο των χιονιών στα χαμηλά υψόμετρα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.
  • Ισχυρές έως πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται μέσα στην Τρίτη στην Χαλκιδική, το βόρειο Αιγαίο, την Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, την βορειοανατολική Πελοπόννησο και προς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
  • Χιονόπτωση και χιονόστρωση, ενδεχομένως αξιόλογη αναμένεται και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι χιονοπτώσεις στην συμπρωτεύουσα θα ξεκινήσουν από αύριο το βράδυ και θα ενταθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της Τρίτης.
  • Θυελλώδεις βόρειοι- βορειοανατολικοί και στα νοτιότερα νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά στο Αιγαίο. Από β-βδ διευθύνσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά με μικρότερη ένταση.
  • Χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης αναμένονται στην υπόλοιπη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Τρίτης από νότο προς βορρά και την Τετάρτη θα περιοριστούν κυρίως στην βορειοανατολική Ελλάδα, όπου και εκεί γρήγορα θα σταματήσουν.

Σημειώστε ότι η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού δεν έχει ξεκαθαρίσει και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τον κύριο όγκο των φαινομένων αλλά και ως προς την άνοδο της θερμοκρασίας και την μετατροπή των χιονοπτώσεων σε βροχοπτώσεις στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Σε γενικές γραμμές, όμως η ψυχρή μάζα είναι πολύ συμπαγής και δύσκολα θα εκφυλιστεί γρήγορα.

Ανατολική Στερέα- Εύβοια

Χιόνια αναμένονται από τη δευτέρα το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Προοδευτικά , ωστόσο , σε κάποιες περιοχές το χιόνι θα μετατραπεί σε βροχή, ενώ οι χιονοπτώσεις/βροχοπτώσεις θα είναι παροδικά ισχυρές. Συνοπτικά , τονίζεται ότι στη διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης καθαρό χιόνι αναμένεται να πέσει :

-Στην Αθήνα και τη δυτική/ βόρεια Αττική, την Βοιωτία, την κεντρική & βόρεια Εύβοια

-Στην Φθιώτιδα και την δυτική Εύβοια

-Εναλλαγές χιονιού/ χιονόνερου θα έχουμε στα νότια προάστια της Αθήνας , την ανατολική παράκτια Αττική ,την ανατολική παράκτια Εύβοια, και ΊΣΩΣ στο κέντρο της ΑΘήνας.

-Σε όλα τα τμήματα της νότιας Εύβοιας και της νότιας/νοτιοανατολικής Αττικής από τα 150μ και κάτω η βροχή αναμένεται να κυριαρχήσει έναντι του χιονιού ή του χιονόνερου.

Με βάση τα παραπάνω, ακολουθεί ενδεικτικός χάρτης χιονιού/χιονόνερου/ βροχής και προειδοποιήσεων για την ευρύτερη περιοχή:

 

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82

Η ευρύτερη περιοχή της Κύμης , των παραδίρφυων οικισμών καθώς και των οικισμών της Καρυστείας τίθενται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για 2 λόγους:

  1. Για το ενδεχόμενο συσσώρευσης επιπλέον ποσοτήτων χιονιού στα ήδη τεράστια ύψη που έχουν σημειωθεί
  2. Για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων λόγω της μετατροπής του χιονιού σε βροχή κατά τη διάρκεια της Τρίτης και του πιθανού απότομου λιωσίματος του χιονιού στα πεδινά/παράκτια και τα μικρότερα υψόμετρα.

Σημαντικές χιονοστρώσεις αναμένονται σε όλες τις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Για την Χαλκίδα είναι ρίσκο να μιλήσουμε για χιονόστρωση , και υπάρχει πιθανότητα να το γυρίσει πρόσκαιρα και σε χιονόνερο, όμως στα ευρύτερα τμήματα της πόλης και κυρίως προς τα βόρεια θα έχουμε πιθανότατα εκ νέου χιονόστρωση.

Αττική

Τα χιόνια που δεν ήρθαν στο νομό το τρέχον διήμερο ( με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα βόρεια και ανατολικά- ενδεικτικά το έστρωσε στον Μαραθώνα) αναμένονται από τη Δευτέρα το βράδυ και κυρίως μέσα στο πρώτο μισό της Τρίτης.

Οι ιδιαίτερα ψυχρές συνθήκες κυριαρχούν στο νομό και οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αθήνας. Το ξημέρωμα, λόγω και της ξαστεριάς και της άπνοιας, η θερμοκρασία θα πέσει στους -3 με -4 oC ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ( στα βόρεια -5 με -7 oC).

Την ημέρα αύριο, ο καιρός ξεκινάει ηλιόλουστος και ιδιαίτερα ψυχρός με τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι μόλις στους 3 oC στο κέντρο και τα νότια και τους 1-2οC στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο , ενώ τα βόρεια του νομού παραμένουν σε καθεστώς ολικού παγετού. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη θα παίξει το γεγονός ότι η συννεφιά από τη νέα διαταραχή αναμένεται  τη νύχτα , έτσι μετά την δύση του ηλιού η θερμοκρασία θα βρεθεί ξανά σε αρνητικό πρόσημο σε όλες τις περιοχές.

Αργά τη νύχτα , αναμένεται να συννεφιάσει από τα νότια προς τα βόρεια και να αρχίζει να χιονίζει στις περισσότερες περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι αρχικά ασθενούς έντασης  , με τάση να εντείνονται και να γενικεύονται μέχρι το πρωί . Στο διάστημα μεταξύ πρωινών και μεσημβρινών ωρών αναμένονται αξιολογες χιονοπτώσεις ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια του Λεκανοπεδίου και όλη την βόρεια – βορειοδυτική και βορειοανατολικά ζώνη, ενώ παροδικα αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις και στη δυτική Αττική , το Θριάσιο και τον Πειραιά. Στο ίδιο διάστημα,  βροχές αναμένονται στα νότια- νοτιοανατολικά πεδινά παράκτια και εναλλαγές χιονιού με χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές που τονίστηκαν. Κατά πάσα πιθανότητα και στο κέντρο της Αθήνας θα κυριαρχεί το χιόνι ,  αλλά είναι λίγο οριακή η κατάσταση για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω.

Από το απόγευμα θα πρέπει σταδιακά τα φαινόμενα να εξασθενήσουν και να περιοριστούν στα βόρεια του νομού.

Χιονόστρωση αναμένεται σε όλες τις περιοχές από τα 150μ και πάνω και στα δυτικά τμήματα του Λεκανοπεδίου από τα 100μ και πάνω. Πιθανότητα χιονόστρωσης σε ευαίσθητες επιφάνειες και λίγο χαμηλότερα. Πιθανον σημαντικά ύψη χιονιού στα βόρεια- βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του νομού.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: