Έκτακτο nowcast χιονοπτώσεων – Ισχύει για Εύβοια , Αττικoβοιωτία

Και ενώ ο χιονιάς επηρεάζει με αρκετή σφοδρότητα την κεντρική και βόρεια χώρα, και ενώ η Κόρινθος, η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη και φυσικά η Χαλκίδα & οι Σποράδες ζουν ιστορικές στιγμές, ο καιρός παρουσιάζει εκ νέου επιδείνωση την τελευταία ώρα στην ευρύτερη περιοχή των Σποράδων και της Εύβοιας.

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλες τις β. Σποράδες και στα δυτικά και βόρεια της Εύβοιας, που κατά διαστήματα επηρεάζουν και την Φθιώτιδα- Βοιωτία. Όπως θα δείτε στην εικόνα από το δορυφόρο, οργανωμένη γραμμή σύγκλισης σχηματίζεται στον άξονα Σποράδων – Εύβοιας, η οποία κινείται νοτιοανατολικά :

grammh-sygklishs-10-1-2017

Mε βάση την εξέλιξη αυτή θα συνεχιστούν τις αμέσως επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις στη Χαλκίδα με τάση εξασθένισης από νωρίς το βράδυ και θα σαρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας, επηρεάζοντας δυστυχώς και την ανατολική Εύβοια που έχει ήδη δεχτεί τεράστιες ποσότητες χιονιού. Θα επηρεαστεί και η νότια Εύβοια, όπου όμως στα παραθαλάσσια τμήματα της αναμένεται χιονόνερο. Αργότερα θα επηρεαστεί και η Σκύρος. Τα φαινόμενα φαίνεται να είναι έντονα !!

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στη Βοιωτία , την βόρεια και ανατολική Αττική και σε τμήματα των βορείων προαστίων της Αθήνας. Υπάρχει μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα να εισχωρήσουν για λίγο και στα ενδότερα του Λεκανοπεδίου . ΑΝ συμβεί αυτό, χιονόπτωση θα εκδηλωθεί και στο κέντρο της Αθήνας, όμως στα παραθαλάσσια τμήματα των νοτίων προαστίων αναμένονται πιθανότατα εναλλαγές χιονιού- χιονόνερου. Χιονόνερο αναμένεται στις ανατολικές ακτές της Αττικής.

Η παραπάνω εκτίμηση αφορά τις επόμενες 3-4 ώρες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Πολύ ισχυρός παγετός αναμένεται τη νύχτα και το ξημέρωμα σε όλες τις περιοχές. 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: