Εντυπωσιακή υποχώρηση του ψύχους με ηπειρωτικό χιονιά- νοτιάδες & βροχές

Πριν καλά καλά “κοπάσει” το δεύτερο κύμα ισχυρών χιονοπτώσεων που πλήττει την χώρα μας από χθες το βράδυ, νέα διαταραχή μας πλησιάζει από τα δυτικά μεταφέροντας θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες. Καθώς θα συναντήσει τις παγωμένες συνθήκες στη χώρα μας , αναμένεται να διαμορφωθούν οι προυποθέσεις για την εκδήλωση ισχυρών χιονοπτώσεων λόγω εγκλωβισμού ψύχους στην ηπειρωτική χώρα , ακόμα και σε πεδινά-παράκτια τμήματα, ενώ θα εμφανιστούν και άλλα ιδιόμορφα φαινόμενα όπως η παγωμένη βροχή .

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται επίσης στο ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι αναμένονται στα πελάγη και ειδικότερα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι τρέχουσες συνθήκες ξαστεριάς και άπνοιας ρίχνουν κατακόρυφα τη θερμοκρασία , ειδικά στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Σε αυτό συμβάλει και η αυξημένη πλέον χιονοκάλυψη. Διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες αναμένονται σε πολλά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και μονοψήφιες αρνητικές στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα αλλά και την Εύβοια.

 

  • Αργότερα τη νύχτα θα αρχίζει να συννεφιάζει και πάλι από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μέσα στο ξημέρωμα θα ξεκινήσει να χιονίζει, αρχικά με “χαλαρές” εντάσεις, σε όλη τη Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και προοδευτικά την Μακεδονία και την Θράκη. Σε πεδινές πόλεις της δυτικής Ελλάδας τα φαινόμενα ίσως ξεκινήσουν επίσης με τη μορφή χιονιού αλλά πολύ γρήγορα το χιόνι θα δώσει τη θέση του στις βροχές, οι οποίες μάλιστα θα είναι ισχυρές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει προοδευτική άνοδο από νότο προς βορρά. 

 

  • Αντίθετα, στο εσωτερικό της Ηπείρου, σε όλο το Θεσσαλικό κάμπο, σε ολόκληρη την κεντρική Στερεά , στην Φθιώτιδα, στην δυτική Βοιωτία, στο εσωτερικό της Πελοποννήσου,την Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίζει σταθερά με αυξανόμενη ένταση και μέσα στην ημέρα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πολύ πυκνές.

 

  • Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης στην ανατολική Βοιωτία, την βόρεια Αττική, την ανατολική εσωτερική Πελοπόννησο και την βόρεια, δυτική και κεντρική Εύβοια που όμως γρήγορα θα δώσουν τη θέση τους στη βροχή και θα περιοριστούν στα ορεινά. Πιθανότητα εμφάνισης του επικίνδυνου φαινομένου της παγωμένης βροχής σε κάποιες από αυτές τις περιοχές πριν ή και λίγο μετά το πρωί αύριο. Τα φαινόμενα στην νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα & την Εύβοια ωστόσο ΔΕΝ αναμένονται έντονα και με διάρκεια.

 

  • Στην έναρξη των φαινομένων εκεί , θα χιονίσει και στις Σποράδες αλλά στη συνέχεια θα βρέξει . Προσοχή σε όλα αυτά τα νησιά, γιατί έχουν πέσει πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού και μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα από απότομο λιώσιμο του.

 

  • Χιονοστρώσεις, πιθανότατα σημαντικές, θα υπάρξουν στην Άρτα, στα Γιάννενα, την Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Αράχωβα , την Τρίπολη, την Λαμία και τη Λειβαδιά. Επιπλέον χιονόστρωση αναμένεται στην Λάρισα και τον Βόλο, στον Βόλο όμως φαίνεται να το γυρίζει σε χιονόνερο ή και βροχή μέσα στη μέρα. Στο εσωτερικό της Μαγνησίας, ωστόσο, αναμένεται αρκετό χιόνι. Γενικά, ο θεσσαλικός κάμπος  και η Πίνδος θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με μεγάλα ύψη χιονιού.

 

  • Επιπλέον χιονόστρωση αναμένεται και στην Θεσσαλονίκη, τον Πολύγυρο, την Κατερίνη , τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, την Βέροια και τις Σέρρες. Θα ξαναχιονίσει και στις πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας. Ωστόσο, σαν  γενικό μοτίβο, στην Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενούς έως μέτριας έντασης. Αντίθετα, στην Θράκη , και ιδιαίτερα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου , αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως από το μεσημέρι της αυριανής μέρας και έπειτα. Στα παράκτια της Θράκης και το βόρειο Αιγαίο θα το “γυρίσει” πιθανότατα σε βροχή.

 

  • Η κακοκαιρία θα υποχωρήσει το ξημέρωμα της Πέμπτης , οπότε και θα επανέλθουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά πεδινά με χιονοκάλυψη, αντίθετα στα πιο ορεινά τμήματα , στις νησιωτικές περιοχές και στις παράκτιες περιοχές της δυτικής & νότιας χώρας ο καιρός θα “μαλακώσει” αρκετά.

Ευβοια- ειδικές προειδοποιήσεις

Η κακοκαιρία δε θα επηρεάσει τόσο την Εύβοια από πλευράς φαινομένων, ωστόσο κατά τη διάρκεια της , στο νησί ενδέχεται να παρατηρηθούν τα εξής σπάνια φαινόμενα:

  • Nα χιονίσει πρόσκαιρα νωρίς το πρωί αύριο σε πεδινά και παράκτια τμήματα, ειδικά στην δυτική και βόρεια Εύβοια, συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκίδας.
  • Να παρατηρηθεί το φαινόμενο της παγωμένης βροχής σε πεδινά ή ημιορεινά τμήματα της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Εύβοιας.

Στην δοκιμασμένη περιοχή της Κύμης- Αλιβερίου καθώς και σε όλα τα παραδίρφυα χωριά αναμένεται κατά κανόνα βροχή η παγωμένη βροχή, όμως τα φαινόμενα δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, οπότε δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος από απότομο λιώσιμο του χιονιού. Σε κλειστούς κάμπους ωστόσο, όπως στον κάμπο του Οξύλιθου , καθώς και στην περιοχή της Καρυστείας , υπάρχει το ενδεχόμενο πλημμυρών από απότομο λιώσιμο του χιονιού, είτε λόγω απότομης ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στον νοτιά είτε λόγω ισχυρών βροχών είτε και λόγω συνδυασμού των δύο παραπάνω φαινομένων.

Γενικά από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά, η μορφή του υετού θα είναι βροχή σε όλο το νησί με εξαίρεση τα ορεινότερα τμήματα. Τονίζεται και πάλι όμως ότι δεν αναμένονται φαινόμενα με διάρκεια και ένταση.

 

Αττική

Στην μέχρι πρότεινος “χιονισμένη” Αθήνα αναμένεται προοδευτική άνοδος της θερμοκρασίας, επικράτηση νοτιάδων αλλά και πρόσκαιρες βροχές αύριο μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, ενδέχεται οι βροχές να είναι αξιόλογες και να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα στα νότια και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Παρόλα αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι , επειδή θα έχει προηγηθεί μια πολύ κρύα νύχτα, είναι πολύ πιθανό να χιονίσει το ξημέρωμα ή νωρίς το πρωί σε ημιπεδινές- ημιορεινές περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Αττικής. Στη συνέχεια, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν πάνω από τα 900-1000μ.

Οι νοτιάδες στην Αθήνα θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8-10 oC.

Θεσσαλονίκη

Στην χιονισμένη και παγωμένη Θεσσαλονίκη , οι συνθήκες είναι πλέον καθαρά σιβηρικές , με τη θερμοκρασία μέσα στη πόλη να κυμαίνεται από -4 έως -6 oC και το τοπίο να είναι λευκό. Σταδιακά, μέσα στη νύχτα θα συννεφιάσει, και από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ξεκινήσει και πάλι να χιονίζει. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα μέτριας έντασης και θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες , οπότε και αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι – βορειοδυτικοί ασθενείς.

 

 

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: