Επιδείνωση του καιρού με βροχές & χιόνια στα βόρεια- Πρόγνωση Θεσσαλονίκης, Ευβοιας & Αττικής

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές αναμένονται από τις βραδινές ώρες, αρχικά στην δυτική Ελλάδα , την Πελοπόννησο και το νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέσα στο ξημέρωμα θα επεκταθούν στην Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και μέχρι το πρωί στο βόρειο Αιγαίο και την Θράκη.

Μη σας ξεγελάει η λιακάδα στα ανατολικά τμήματα, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην και θα καταστεί βροχερό.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά τμήματα της βόρειας , κεντρικής και δυτικής χώρας μέχρι και την δυτική- κεντρική Πελοπόννησο, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Στην κεντρική Μακεδονία αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, από το ύψος της Θεσσαλονίκης και δυτικότερα. Επίσης, στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν με τη μορφή χιονόπτωσης και στα πεδινά, αλλά μέσα στη μέρα αύριο θα το γυρίσει σε βροχή ή χιονόνερο και τα χιόνια θα περιοριστούν πάνω από τα 500μ. Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ισχυρές στις περισσότερες περιοχές. Προσοχή στο ενδεχόμενο πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο και τα πεδινά της Φθιώτιδας λόγω του απότομου λιωσίματος του χιονιού.

Στην Μακεδονία, τα υψόμετρα χιονόπτωσης αναμένεται να σταθεροποιηθούν στα εξης:

  • Νομοί Κιλκίς, Πέλλης, Ημαθίας 0-100m
  • Νομοί Θεσσαλονίκης- Σερρών -Πιερίας: 200-300m
  • Xαλκιδική- Δράμα – Καβάλα: 400-500m
  • Σε όλη τη δυτική Μακεδονία θα χιονίζει έως και στο ελάχιστο υψόμετρο

Ανάλογο σκηνικό θα παρουσιάσει ο καιρός και στο πρώτο μισό της Τρίτης, όμως στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τοπικές προγνώσεις μέχρι Τρίτη

Ν. Θεσσαλονίκης: Πύκνωση των νεφώσεων από τη νύχτα, και σταδιακή έναρξη φαινομένων με τη μορφή βροχής ή χιονόνερου μέσα στη πόλη και χιονοπτώσεων στα πέριξ προάστια. Το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα προοδευτικά θα ενταθούν και θα σημειώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις στα προάστια της πόλης , στον Χορτιάτη και σε πεδινές περιοχές του νομού από τη Σίνδο και δυτικότερα. Μέσα στην πόλη αναμένεται χιονόνερο ή βροχή και πιθανόν εναλλαγές με χιονόπτωση στα δυτικότερα τμήματα. Χιονόστρωση αναμένεται στα δυτικά του νομού, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές του υπόλοιπου νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βα και στα δυτικά ββδ ασθενείς έως μέτριοι. Ανάλογη κατάσταση και την Τρίτη, με προοδευτική εξασθένιση των φαινομένων μέσα στην ημέρα . Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Εύβοια: Άστατο θα καταστεί το σκηνικό του καιρού από τη νύχτα οπότε και οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα αρχίσει να βρέχει στις περισσότερες περιοχές. Τα φαινόμενα μεταξύ πρωινών και προμεσημβρινών ωρών αύριο θα ενταθούν πρόσκαιρα και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα καταιγίδας στα νότια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στην Δίρφη και την Όχη αρχικά από τα 900μ περίπου αλλά στη συνέχεια θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Το άστατο σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί και την Τρίτη. Άνεμοι κυρίως βα διευθύνσεων μέτριοι και στα νότια ισχυροί , στρεφόμενοι στη συνέχεια σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Αττική: Κακοκαιρία με βροχές και χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα αναμένεται από τη νύχτα σήμερα. Μη σας ξεγελάει λοιπόν η λιακάδα των μεσημεριανών ωρών, το σκηνικό του καιρού θα καταστεί νεφελώδες από το βράδυ και θα ξεκινήσει να βρέχει στις περισσότερες περιοχές. Αύριο το πρώτο μισό της ημέρας θα είναι αρκετά βροχερό και μέσα στην Αθήνα, ενώ ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα , αρχικά από τα 800μ αλλά στη συνέχεια περιοριζόμενες σε μεγαλύτερο υψόμετρο( πάνω από τα 1000μ). Πιθανότητα καταιγίδας υπάρχει για τα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού. Ο καιρός θα ανοίξει το δεύτερο μισό της ημέρας, όμως αναμένεται να καταστεί ξανά άστατος τις βραδινές ώρες με παροδικές βροχές , ειδικά στα νότια και τα δυτικά τμήματα. Νέα ύφεση των φαινομένων μέσα στην Τρίτη. Άνεμοι α-βα μέτριοι και στο νότιο Ευβοικό ισχυροί , εν συνεχεια στρεφόμενοι σε νότιους- νοτιοδυτικούς . Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση αρχικά μέσα στη νύχτα, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αύριο θα επανέλθει περίπου στις σημερινές τιμές.

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: