Κακοκαιρία διαρκείας εν όψει. Πανελλαδική πρόγνωση Δευτέρας και Τρίτης.

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα μας κατά το μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, οι οποίες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα συνοδεύονται και από ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους, τους νοτιάδες, τη μεταφορά αφρικάνικης σκόνης καθώς και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως λόγω της συννεφιάς και των φαινομένων.

Πιο αναλυτικά:

Δευτέρα: 

Η ημέρα θα ξεκινήσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχει συννεφιά, πιο πυκνή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, που δεν αναμένεται να δώσει κάποιο αξιόλογο φαινόμενο. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν, εξασθενούμενα, ανατολικότερα στη βόρεια Ελλάδα και το βορειοανατολικό Αιγαίο μέχρι το βράδυ, όπου και αναμένονται λίγες βροχές, μέχρι και μέτριας έντασης, ενώ στα βορειοδυτικά ο καιρός θα έχει βελτιωθεί πρόσκαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, στα δυτικά στα 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκασία σε μικρή πτώση, ειδικά στις περιοχές που θα σημειωθούν βροχές.

Τρίτη:

Ήδη από το ξημέρωμα, ισχυρές βροχές κα καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο (κεντρικά και νότια τμήματα), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, φαινόμενα τα οποία μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα καταστεί άστατος. Από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι ο καιρός στα δυτικά θα συνεχίσει να είναι άστατος με τοπικές καταγίδες, ενώ βροχές κατά βάση μέτριας έντασης θα απασχολήσουν και άλλα ηπειρωτικά τμήματα, με έμφαση στη δυτική, κεντρική και νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες “ζώνη” ισχυρών καταιγίδων θα επηρεάσει αρχικά την δυτική και νότια Πελοπόννησο, και μέχρι και το βράδυ και τα ανατολικά τμήματα του νομού, την ανατολική Στερεά (μέσα και η Αττική, κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματά της) την κεντρική και νότια Εύβοια, και αργότερα τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη μεγάλα ύψη βροχής φαίνεται να εκδηλώνονται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, καθώς και στη Θεσσαλία.

Οι  άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν νοτιάδες στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, με τάσεις στροφής από το απόγευμα και από τα βόρεια σε ανατολικούς.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση, κυρίως στα βόρεια.

 

Χιονοπτώσεις: Αυτές θα εντοπίζονται αποκλειστικά στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου και αναμένονται να είναι πυκνές,

Μεταφορά σκόνης: Το φαινόμενο θα γίνει αντιληπτό κυρίως στα ανατολικά τμήματα, με έμφαση στην ανατολική και νότια Κρήτη και στο ανατολικό Αιγαίο. Μεγάλες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης από την Τρίτη στην Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο.

Υδροστρόβιλοι: Αν και μεμονωμένα, το φαινόμενο αυτό έχει πιθανότητες να εμφανιστεί στο Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης, οπότε θα έχουμε πέρασμα ισχυρών καταιγίδων από αυτές τις περιοχές. Πιο μικρές οι πιθανότητες να εμφανιστούν υδροστρόβιλοι στη νότια και την ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και σε τμήματα του Σαρωνικού.

Επιμέλεια: Μπόκαρης Αντώνης

You may also like...

%d bloggers like this: