Επιμένει η Kακοκαιρία- Πρόγνωση Αττικής & Εύβοιας

Το βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα ” Γαλατεία” κινείται νοτιοανατολικά , έτσι τα φαινόμενα στην ηπειρωτική χώρα παρουσιάζουν ύφεση και περιορίζονται στο νότιο Αιγαίο.

Ωστόσο, νέα οργανωμένη διαταραχή κατέρχεται από τα βόρεια με κατεύθυνση προς το κεντρικό- νότιο Αιγαίο , και αυτή θα είναι η αιτία για την εκ νέου επιδείνωση του καιρού από τη νύχτα στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Το γενικό μοτίβο της δεύτερης αυτής φάσης της κακοκαιρίας θα περιλαμβάνει βροχές ποτιστικού τύπου,  μεγάλης διάρκειας και αξιόλογης έντασης, τοπικά δε , στις περιοχές  επιφανειακών συγκλίσεων και έντονης ορογραφίας , οι βροχές θα είναι ισχυρές και αναμένονται μεγάλα ύψη νερού. Επίσης, θα περιλαμβάνει καταιγίδες-παροδικά ισχυρές- στις Κυκλάδες , την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τόσο η Εύβοια όσο και η ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αναμένεται να βρεθούν στην ζώνη των ισχυρών φαινομένων, τα οποία θα μας απασχολήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της αυριανής ημέρας. Παράλληλα, οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Ακολουθούν τοπικές προγνώσεις Εύβοιας & Αττικής για την σοβαρή αυτή υποτροπή του καιρού το Σαβ/κο:

Εύβοια: Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και τις επόμενες ώρες με διαστήματα βροχών ασθενούς έως μέτριας έντασης αλλά και διαστήματα παύσης των φαινομένων και περιορισμού τους στα ορεινά. Από αργά τη νύχτα, η συννεφιά θα πυκνώσει εκ νέου και θα εκδηλωθούν βροχές, οι οποίες προοδευτικά θα αποκτήσουν σταθερή ένταση στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Οι βροχές θα είναι ισχυρότερες αρχικά στη βόρεια και τη νότια Εύβοια, μέσα στην ημέρα αύριο όμως θα επικεντρωθούν στα δυτικά-κεντρικά και νότια τμήματα του νησιού. Στην παραδίρφυα περιοχή αναμένονται μεγάλα ύψη νερού, ενώ χιόνια θα πέσουν στη Δίρφη πάνω από τα 1300-1350μ. Αρκετές βροχές αναμένονται και στην πόλη της Χαλκίδας, ειδικά στα βορειότερα τμήματα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις απογευματινές ώρες, χωρίς όμως να σταματήσουν τελείως. Οι βροχές είναι πιθανό να συνεχίζονται κατά διαστήματα έως και το πρωί της Κυριακής και στα ορεινά έως και το μεσημέρι της ίδιας μέρας.  Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι- βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις , ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Αττική: Και στην πρωτεύουσα θα διατηρηθεί άστατος ο καιρός με ψιλόβροχο κατά διαστήματα, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει αργά τη νύχτα και θα κορυφωθεί αύριο το πρωί , δίνοντας πυκνές νεφώσεις με βροχές, παροδικά ισχυρές, σχεδόν σε όλες τις περιοχές . Τα φαινόμενα θα είναι πολύ αξιόλογα και μέσα στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών , ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα – πέριξ της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Στα βόρεια του νομού φαίνεται να σημειώνονται μεγάλα ύψη νερού. Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα καταιγίδας σε ανατολικές περιοχές που γειτνιάζουν με το νότιο Ευβοικό. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από το απόγευμα και μέσα στο βράδυ του Σαββάτου να σταματήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Ενδεχομένως να χιονίσει στην κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα.

 

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: