Νέα σοβαρή μεταβολή του καιρού την Κυριακή, πρώτη εκτίμηση Αττικής- Εύβοιας

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σε μήνα που προσπαθεί να μοιάσει στον Οκτώβρη εξελίσσεται ο Μάιος μετά το κύμα έντονης ζέστης που μας απασχόλησε την προηγούμενη βδομάδα. Το τελεύταιο διήμερο μας απασχόλησε βαρομετρικό χαμηλό εκτός εποχής με βροχές και καταιγίδες βορείου ρεύματος, ενώ την Κυριακή μας επισκέπτεται ακόμα μια αξιόλογη διαταραχή από τα βορειοανατολικά, η οποία έχει πολλά από τα συστατικά των φθινοπωρινών βαρομετρικών συστημάτων. Βροχές και καταιγίδες παροδικά ισχυρές αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας από την Κυριακή το μεσημέρι και μετά , ενώ ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Δευτέρα. Ενδέχεται να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο τοποθετούνται κατά χρονολογική σειρά: η ανατολική και κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η δυτική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά , οι Σποράδες , η Εύβοια, οι Κυκλάδες και η ανατολική Πελοπόννησος.

 

 Μετεωρολογική ανάλυση

Στους προγνωστικούς χάρτες για την Κυριακή που μας έρχεται παρατηρούμε την κάθοδο short wave trough προς την περιοχή μας και την διέλευση της από τα ηπειρωτικά της χώρας κάθετα ως προς τον άξονα προέκτασης της οροσειράς της Πίνδου. Δυναμικές διεργασίες , όπως η μεταφορά μεγάλων ποσών θετικού στροβιλισμού και η παρουσία αεροχειμμάρου, οδηγούν στον σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα οργανωθεί στην περιοχή του Αιγαίου και θα κινηθεί νοτιοανατολικά. Η αρχική διέλευση της trough από το Ιόνιο αναμένεται να οδηγήσει σε στροφή των ανέμων σε δυτικούς- νοτιοδυτικούς , ανεβάζοντας πρόσκαιρα τη θερμοκρασία στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Αυτό το γεγονός αναμένεται να συμβάλει θερμικά στην ενέργεια που τροφοδοτεί τις καταιγίδες.

Έτσι , δύναται να προκύψει ένας εκρηκτικός συνδυασμός δυναμικής και θερμικής αστάθειας, ο οποίος θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη καταιγίδων, κατά περίπτωση ισχυρών. Φυσικά, μια μικρή μεταβολή των προγνωστικών στοιχείων μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά την παραπάνω εξέλιξη , καθώς η ύπαρξη συννεφιάς θα περιόριζε την θερμική συνεισφορά στην ανάπτυξη των καταιγίδων, ωστόσο , από μόνο του το δυναμικό αίτιο φαίνεται ικανό να προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα, αρκεί το ανεμολογικό πεδίο να παρουσιάζει την κατάλληλη καθ’ ύψος διάτμηση.

Σημαντικό ρόλο αυτήν την εποχή- τις θερμές ώρες της ημέρας- διαδραματίζει και η ορογραφία, η οποία ενίοτε αποτελεί είτε το αρχικό αίτιο δημιουργίας ή το αίτιο ενίσχυσης των καταιγίδων , όταν ο άνεμος φυσάει από την ανάλογη διεύθυνση. Πχ , αυτήν την εποχή , οι καταιγίδες επηρεάζουν περισσότερο τα υπήνεμα παρά τα προσήνεμα των ορεινών όγκων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις νυχτερινές ώρες , όπου το θερμικό ισοζύγιο μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, οι καταιγίδες δύνανται να σχηματιστούν εκεί και να επηρεάσουν την στεριά με το κατάλληλο ανεμολογικό πεδίο καθ ‘ ύψος. Η παρουσία  δυναμικού αιτίου είναι ικανή να οδηγήσει στην οργάνωση πολλαπλών πυρήνων καταιγίδων. Παράλληλα, στα ηπειρωτικά, όταν η ατμόσφαιρα είναι ακόμα ασταθής, ενίοτε σχηματίζονται ορογραφικές καταιγίδες και τη νύχτα.

 

Πρώτη εκτίμηση Αττικής – Εύβοιας

Καλός και ανοιξιάτικος θα κυλήσει ο καιρός αύριο Σάββατο , ενώ την Κυριακή το πρωί θα ανέβει ακόμα λίγο η θερμοκρασία. Βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να αναμένονται και στους 2 νομούς από αργά το μεσημέρι της Κυριακής, η ένταση και έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από παράγοντες που προαναφέραμε στην μετεωρολογική ανάλυση. Παράλληλα, οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικούς- νοτιοδυτικούς σε βόρειους- βορειοανατολικούς με τάση ενίσχυσης και η θερμοκρασία θα σημειώσει εκ νέου αξιόλογη πτώση, κυμαινόμενη σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά στην εκδήλωση καταιγίδων κατά τη διάρκεια της Κυριακής:

Με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, η ταχύτητα και η τροχιά της διαταραχής επιτρέπουν την επικράτηση αρχικά ασθενούς ανεμολογικού πεδίου στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ( πιθανή) πρωινή ηλιοφάνεια είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρήνων καταιγίδων με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η ένταση και η διάρκεια των καταιγίδων θα εξαρτηθεί ειδικότερα από την ταχύτητα κίνησης της διαταραχής στα μέσα στρώματα της τροπόσφαιρας. Με βάση το προφιλ της ατμοσφαιρικής διάταξης, γρηγορότερη κίνηση συνδέεται με μικρότερη διάρκεια αλλά και ένταση και βραδύτερη με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Όταν το ρεύμα στραφεί σε βόρειο και ενισχυθεί θα αρχίσουν να μετατοπίζονται οι καταιγίδες προς τα θαλάσσια τμήματα και θα πρέπει να αρχίζει να επικρατήσει πιο ποτιστικού τύπου βροχή με έμφαση στις κλασικές θέσεις της Εύβοιας και της Αττικής ( παραδίρφυα περιοχή, Πάρνηθα, βορειοανατολική Αττική). Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί κυρίως από το ξημέρωμα της Δευτέρας και έπειτα.

Την Δευτέρα:

Οι βροχές θα έχουν αποκτήσει ποτιστικό χαρακτήρα και οι καταιγίδες θα περιορίζονται προοδευτικά στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα , όπου με βάση τα τωρινά στοιχεία,                                                                                             θα πρέπει να σταματήσουν μέχρι το πρωι. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και δροσερό βοριαδάκι φαίνεται να συνοδεύουν το υπόλοιπο της ημέρας.

 

Η παραπάνω εκτίμηση δεν αποτελεί καταληκτική πρόγνωση , λόγω του γεγονότος ότι οι λεπτομέρειες τέτοιων διαταραχών κρίνονται το πολύ μια μέρα πριν.                                                                                                                         Έτσι, η τελική πρόγνωση Αττικής & Εύβοιας θα εκδοθεί αύριο το βράδυ.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

 

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: