Η εξέλιξη του ισχυρού καύσωνα στην Αττική – πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα

Σοβαρός εξελίσσεται ο καύσωνας στο νομό Αττικής αλλά και μέσα στην Αθήνα με τον υδράργυρο να σημειώνει σημαντική άνοδο ξεπερνώντας τους 41-42 β στις περισσότερες περιοχές.Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ, oι μέγιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στην Ελευσίνα (45 b) αλλά και σε τμήματα του Λεκανοπέδιου(43-43.5b), τιμές που αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας. Κάπως πιο ανεκτές είναι οι συνθήκες στα νότια και ανατολικά παράλια με τον υδράργυρο να παραμένει κάτω από τους 39 oC.

Iδιαίτερα ζέστη αναμένεται και η σημερινή νύχτα με τη θερμοκρασία να παραμένει πάνω από τους 30 β έως και αργά τη νύχτα προς το ξημέρωμα αύριο , ενώ μέσα στη μέρα αύριο το ανεμολογικό πεδίο θα αλλάξει και οι άνεμοι θα στραφούν κατά βάση σε βόρειους- βορειοανατολικούς  , παρουσιάζοντας και μια μικρή ενίσχυση στα 3-4 και στα ανατολικά 5 bf. Με αυτά τα δεδομένα , η θερμοκρασία στα βόρεια και ανατολικά του νομού και τα βόρεια προάστια δε θα ανέλθει περαιτέρω , μάλιστα σε κάποιες περιοχές ίσως πέσει 1-2 b. Αντίθετα, στα δυτικά του νομού , τα νοτιοδυτικά και νότια προάστια ο βοριάς θα εναλλάσσεται με τη θαλάσσια αύρα , προκαλώντας διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται και πάλι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας (44-45 b) , ενώ όσον αφορά το Λεκανοπέδιο , οι μέγιστες αναμένονται στο κέντρο της Αθήνας και στα ενδότερα των νδ προαστίων ( 43-44 β).

Ιδιαίτερα έως ακραία θερμή αναμένεται η αυριανή νύχτα, ο υδράργυρος θα παραμένει πάνω από τους 35-36 oC ειδικά μέσα στο Λεκανοπέδιο έως και αργά τη νύχτα και δεν φαίνεται  να πέφτει κάτω από τους 31oC το ξημέρωμα.

Την Κυριακή , η μέρα θα ξεκινήσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι μέγιστες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές του νομού νωρίς το μεσημέρι , οπότε και οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς και στη συνέχεια σε δυτικούς. Οι μέγιστες αναμένονται σε περιοχές ανατολικά της Πάρνηθας , όπου πιθανόν να δούμε τοπικά και 45 oC, ενώ στα βόρεια προάστια και το κέντρο θα είναι άνω των 40-41 β. Πολύ θερμές συνθήκες , πιθανόν με θερμοκρασιακό ρεκόρ πολλών ετών , αναμένονται επίσης στα Μεσόγεια.

Η θερμοκρασία δε θα υποχωρήσει ιδιαίτερα ούτε το απόγευμα, όμως από το βράδυ και κυρίως από το ξημέρωμα της Δευτέρας θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά. Πολύ αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις περισσότερες περιοχές, καθώς θα επικρατήσει ισχυρό / πολύ ισχυρό δυτικό- βορειοδυτικό ρεύμα.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας μέσα στη μέρα και καταναλώνετε πολλά υγρά και χυμούς φρέσκων φρούτων. Στην παραλία αυστηρά στη σκιά με αντιηλιακό , γυαλιά ηλίου και καπέλο όπως και μέσα στη θάλασσα.

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: