Συνθήκες καύσωνα στα ηπειρωτικά από αύριο έως και την Πέμπτη – Πολλή ζέστη και στην Αττική

Άλλη μια σημαντική θερμή εισβολή ξεκινάει από αύριο στη χώρα μας με το βοριαδάκι να εξασθενεί και την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο , ιδιαίτερα στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Ήδη από το σαβ/κο ο υδράργυρος στη δυτική και βόρεια Ελλάδα μας δείχνει ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του θέρους , αντίθετα στα ανατολικά και νότια , δηλαδή σε περιοχές προσκείμενες στο Αιγαίο , το μελτεμάκι διατηρεί την θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα.

Συνθήκες καύσωνα θα έχουμε από αύριο έως και την Πέμπτη στα περισσότερα ηπειρωτικά  , με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 37-38 oC και τις ελάχιστες να μην πέφτουν κάτω από τους 25-26 . Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναμένονται αυτή τη φορά στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, το εσωτερικό της Πελοποννήσου και την δυτική Στερεά . Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την Τετάρτη , όπου σε αυτές τις περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τοπικά τους 40-41 οC. Πάντως η ένταση της θερμής εισβολής θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη που μας απασχόλησε στις αρχές του μήνα.

Στην Αττική θα διατηρηθεί το βοριαδάκι , αν και εξασθενημένο , και ο υδράργυρος θα σημειώσει σταδιακή άνοδο , με τις μέγιστες το επόμενο τριήμερο να κυμαίνονται στο νομό μεταξύ 35 και 39 oC και τις ελάχιστες μεταξύ 25 και 28 oC. Έτσι, ενώ σε απόλυτες τιμές, αυτή η θερμή εισβολή δε θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη,  η ζέστη θα είναι αρκετά έντονη . Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναμένονται στη δυτική Αττική, τα δυτικά προάστια , το κέντρο και τα ενδότερα των νοτίων προαστίων, οπού οριακά ενδέχεται να παρατηρηθεί και 40άρι. Χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στα ανατολικά και βόρεια του νομού και τα βόρεια προάστια.

Στην Εύβοια, το μελτεμάκι που θα συνεχίζει να επηρεάζει το κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα διατηρήσει τη θερμοκρασία σε αρκετά πιο ανεκτά επίπεδα( 32-35 oC) , ωστόσο στα δυτικά του νομού , συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκίδας, αναμένεται πολύ ζέστη , με τον υδράργυρο να αγγίζει τα μεσημέρια τους 37-38 oC.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση την Παρασκευή, ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια, ενώ ουσιαστική υποχώρηση του υδραργύρου αναμένεται από την Κυριακή , η οποία πιθανόν να συνοδεύεται από καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά. Παράλληλα, φαίνεται σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού στα ανατολικά και νότια.

Εκτίμηση μέγιστων θερμοκρασιών σε διάφορες πόλεις το επόμενο τριήμερο :

Αθήνα

Τρίτη : 36 oC , Tετάρτη: 39 οC, Πέμπτη: 38 οC

Χαλκίδα

Τρίτη : 35 oC , Tετάρτη: 38 οC, Πέμπτη: 37 οC

Θεσσαλονίκη

Τρίτη : 34 oC , Tετάρτη: 39(πιθανον 40) οC, Πέμπτη: 39 οC

Βέροια

Τρίτη : 35 oC , Tετάρτη: 40 οC, Πέμπτη: 39 οC

Σέρρες

Τρίτη : 37 oC , Tετάρτη: 41 οC, Πέμπτη: 40 οC

Κοζάνη

Τρίτη : 33 oC , Tετάρτη: 38 οC, Πέμπτη: 37 οC

Λάρισα

Τρίτη : 38 oC , Tετάρτη: 41 οC, Πέμπτη: 41 οC

Καρδίτσα

Τρίτη : 38 oC , Tετάρτη: 42 οC, Πέμπτη: 41 οC

Βόλος

Τρίτη : 33 oC , Tετάρτη: 36 οC, Πέμπτη: 35 οC

Λαμία

Τρίτη : 35 oC , Tετάρτη: 38 οC, Πέμπτη: 37 οC

Λειβαδιά

Τρίτη : 35 oC , Tετάρτη: 38 οC, Πέμπτη: 38 οC

Αγρίνιο

Τρίτη : 37 oC , Tετάρτη: 40 οC, Πέμπτη: 39 οC

Άρτα

Τρίτη : 35oC , Tετάρτη: 38 οC, Πέμπτη: 37 οC

Πύργος

Τρίτη : 36 oC , Tετάρτη: 40 οC, Πέμπτη: 37 οC

Άργος

Τρίτη : 36 oC , Tετάρτη: 40 οC, Πέμπτη: 39 οC

Σπάρτη

Τρίτη : 35 oC , Tετάρτη: 40 οC, Πέμπτη: 37 οC

Ερμούπολη

Τρίτη : 31 oC , Tετάρτη: 33 οC, Πέμπτη: 32 οC

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: