Έκτακτη ενημέρωση : H εξέλιξη της κακοκαιρίας έως και αύριο το πρωί

Σοβαρή εξελίσσεται η κακοκαιρία έως τώρα , με το πρώτο σκέλος αυτής να έχει δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στην Πελοπόννησο και την δυτική-κεντρική Ελλάδα κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Πολύ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία,  την Αχαία και στη συνέχεια την Κορινθία, την δυτική Αττική, την Βοιωτία και την Εύβοια. Οι καταιγίδες συνοδεύονταν από  σφοδρή βροχόπτωση, μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων, κατά τόπους χαλάζι και θυελλώδεις ριπές ανέμων ( έως και 100 km/h). Νωρίτερα μέσα στη μέρα της Κυριακής, έντονες καταιγίδες έπληξαν ιδιαίτερα την Θεσσαλία, την Φθιώτιδα, τα Ιωάννινα και τμήματα της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Ακολουθεί ενδεικτικός χάρτης από τους ανιχνευτές ηλεκτρικών εκκενώσεων γύρω στις 3 το πρωί σήμερα:

exthes

Ακολουθεί λίστα με τα περισσότερα χιλιοστά βροχής ανά την επικράτεια κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας(16/07):

1) Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας 94,4 mm
2) Λάρισα (Σίφνου) 94 mm
3) Ζαγορά Μαγνησίας 87 mm
4) Λάρισα ΑΤΑ 85 mm
5) Λάρισα ΕΑΑ 78,4 mm
6) Λάρισα (6 Δρόμοι) 73,8 mm
7) Δομοκός Φθιώτιδας 72,2 mm
8) Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας 58,8 mm
9) Ηράκλεια Σερρών 50 mm
10) Τσεπέλοβο Ιωαννίνων 49,2 mm
11) Τύρια Ιωαννίνων 45,8 mm
12) Πύργος (Νεάπολη) και Κάτω Βλάσια Αχαΐας 44,6 mm
13) Άνω Καστρίτσι 41,8 mm
14) Αιτωλικό 40,6 mm
15) Λαϊλιάς Καταφύγιο Σερρών 39 mm
16) Καρυώτισσα Πέλλας 36,6 mm
17) Αμφίκλεια Φθιώτιδας 36,4 mm
18) Πύργος Ηλείας ΕΑΑ 36,2 mm
19) Παρνασσός Πολύδροσο 35,1 mm
20) Αγιά Λάρισας 34,6 mm
21) Μπασίτσι Μαγνησίας 34,2 mm
22) Λεβίδι Αρκαδίας 33,8 mm
23) Στενήμαχος Ημαθίας 32,8 mm
24) Βαρθολομιό Ηλείας 32,4 mm
25) Σέλι Χ/Κ 32 mm
26) Ιωάννινα (Αμπελόκηποι) και Αγία Κυριακή Ιωαννίνων 31,8 mm
27) Θεοδώριανα Άρτας 31 mm
28) Ρωμανός Αχαΐας και Μεγαλόπολη Αρκαδίας 30,6 mm

Εντομεταξύ , η θερμοκρασία δε θυμίζει σε τίποτα ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Ιούλη , καθώς κυμαίνεται μεταξύ 17 και 23 oC στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η συνέχεια: Το κύριο μέρος της κακοκαιρίας αναμένεται μέσα στο επόμενο 18ώρο , οπότε και οι πυρήνες των καταιγίδων που σχηματίζονται ήδη στα νότια της Χαλκιδικής , βορειοανατολικά των Σποράδων , θα αποκτήσουν οργανωμένο χαρακτήρα και θα κινηθούν προς τα δυτικά και νότια, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα πόδια της Χαλκιδικής, τα ανατολικά του ν. Λαρίσης, την Μαγνησία , τις δυτικότερες Σποράδες , την βόρεια και ανατολική Εύβοια και την ανατολική Φθιώτιδα, περιοχές στις οποίες αναμένονται δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα ανάλογης ή μεγαλύτερης σφοδρότητας και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτά που έπληξαν την Πελοπόννησο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι σε σχέση με τα χθεσινά προγνωστικά , η σύγκλιση συντελείται λίγο βορειότερα από το προβλεπόμενο , έτσι ο κύριος όγκος νερού , που αναμένεται γενικά τεράστιος, είναι πιθανόν να πέσει σε αμιγώς θαλάσσια περιοχή.  Στον χάρτη ηλ. εκκενώσεων φαίνεται η εξέλιξη τούτη την ώρα , όπου δείχνεται και η περιοχή σύγκλισης:

save

Μεγάλη προσοχή λοιπόν σε πόλεις/περιοχές όπως ο Άθως, η Σάρτη, το Ποσείδι, ο Βόλος, η Αγιά Λάρισας , η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αιδηψός , η Ιστιαία κλπ.

Στην δυτική , βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα είναι πλέον καλύτερος αν και ιδιαίτερα ψυχρός για την εποχή.

Μέσα στο βράδυ της Δευτέρας- πρωί Τρίτης τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Εύβοια και την Αττικοβοιωτία , ωστόσο σε αυτά τα τμήματα θα έχουν σαφώς ασθενέστερο χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα βρέξει αρκετά για την εποχή.

Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο το πρωί και μετά.

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης

 

 

Γιώργος Πλ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛ. Απόφοιτος του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λάτρης του χιονιού και των έντονων καιρικών φαινομένων από μικρό παιδί.Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με καιρικές αναλύσεις. Η ειδίκευση του αφορά την ενέργεια του ανέμου και συγκεκριμένα την χαρτογράφηση και την πρόβλεψη της αιολικής ισχύος.

You may also like...

%d bloggers like this: