Χειμωνιάζει απότομα από την Τρίτη το βράδυ: Μέχρι που θα κατηφορίσουν οι χιονοπτώσεις

Οι ψυχρές αέριες μάζες που απασχολούν εδώ και πολλές ημέρες την κεντρική και δυτική Ευρώπη, κατηφορίζουν προς την περιοχή μας -που ακόμα ζεί στην…άνοιξη- για ενα πέρασμα εξπρές την Τρίτη και Τετάρτη 

Η προέλευση αυτών των μαζών, και η κατεύθυνση τους (Βορειοδυτικά–> Νοτιοανατολικά) φανέρωνε εξ αρχής οτι πρόκειται κυρίως για μία ξηρή μάζα που δεν μπορεί να δώσει γενικευμένα φαινόμενα, παρα μόνο τοπικά  σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, και αυτές είναι η ανατολική και νότια Εύβοια. 

Αν και τα φαινόμενα θα διαρκέσουν λίγες ώρες (βραδυ Τριτης εως ξημερώματα Τετάρτης), θα είναι ικανά να δώσουν το ενακτήριο λάκτισμα του χειμώνα για την Εύβοια, όχι μόνο στα απολύτως ορεινά αλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Πιο αναλυτικά, απο την Τρίτη το μεσημέρι θα γίνεται αισθητός στο νομό μας ο παγερός βοριάς που θα φτάνει σε ριπές τα 7-8 μποφόρ κατα τόπους, και η θερμοκρασία θα σημειώσει εως το βράδυ της Τρίτης σημαντική πτώση. Λίγα φαινόμενα τις απογευματινές-βραδινές ώρες δεν αποκλείονται να ξεκινήσουν στην κεντροβόρεια Εύβοια με τη μορφή ψιλόβροχου/ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετα την αλλαγή της ημέρας προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στην κεντρο-ανατολική και νότια Εύβοια όπως βλέπετε στο χάρτη παρακάτω. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν θα…κατηφορίσουν εως τα 450-500μ υψόμετρο στην κεντρική Εύβοια (Δίρφυ, αλλα κυρίως ορεινά Κύμης) και τα 550-600 στη νότια (όρος Όχη). Αν και δεν θα υπάρχει μεγάλη διάρκεια θεωρείται πιθανή και η χιονόστρωση για υψόμετρα  άνω των 700ων μέτρων. 

Την Τετάρτη απο τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί μεν σταδιακά απο δυτικά προς ανατολικά, αλλα ο ήλιος θα έχει …δόντια, αφού το κρύο θα είναι αισθητό, με τη θερμοκρασία να δυσκολεύεται να φτάσει τους 10 βαθμούς ακόμα και σε πεδινές περιοχές, συνοδεία ενσιχυμένου βοριά!

Χάρτης βροχής και χιονιού για το διάστημα των φαινομένων  απο το eviaweather.gr :