Μάχες «ψυχρών» και «θερμών» μαζών πάνω απ την Ευρώπη-Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

«Μάχες» θερμών και ψυχρών μαζών πάνω απο την Ευρωπαική ήπειρο, θα εναλάσσουν συχνά τον καιρό τόσο της Ευρώπης όσο και της χώρας μας, άλλοτε με τσουχτερό κρύο και άλλοτε με νοτιάδες και βροχές στα δυτικά τις επόμενες ημέρες, θυμίζοντας παλιούς παραδοσιακούς χειμώνες, καθώς καπως έτσι ειναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων γι αυτή την εποχή.

Στο διάστημα 7 με 9 Δεκέμβρη συγκεκριμένα, στη χώρα  μας και τη βαλκανική, οι θεμές αέριες μάζες θα επιστρέψουν όπως βλέπετε παρακάτω στο χάρτη, με τις ψυχρές απο τη βορειοδυτική Ευρώπη να έχουν φτάσει και πάλι στη Γερμανία-Βόρεια Ιταλία και να παραμονεύουν όμως! Στη μάχη αυτή θα δημιουργηθεί κυκλογέννεση πάνω απ τη βαλκανική χερσόνησο, που θα δώσει καταιγίδες και πάλι στη βορειοδυτική Ελλάδα, και χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά της Πίνδου, αλλα και σε πεδινά στα βόρεια Βαλκάνια

Στη συνέχεια, (10-11 Δεκέμβρη) και με πολύ γρήγορη κίνηση οι ψυχρές μάζες θα κινηθούν νοτια-νοτιοανατολικά επηρεάζοντας και πάλι τη χώρα μας -όχι με τόσο κρυο όσο αυτό που πέρασε, αλλα θα ψυχράνει αρκετά-. 

Στις 10/12 τις πρωινές ώρες με την είσοδο του ψύχους στα δυτικά περιμένουμε να κατηφορίσουν χιονοπτώσεις σε υψόμετρα της Πίνδου εως 900-1000μ και στα 1100 της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και εκεί, και θα παραμείνει μόνο η ψύχρα, αφού η διαταραχή θα χαρακτηρίζεται και πάλι απο απουσία «υγρασιας» η καποιας οργάνωσης χαμηλού. Απ τις 11 Δεκέμβρη μάλιστα θα κινηθεί γρήγορα βόρεια-βορειοανατολικά και ο μαλακος καιρός θα επιστρέψει.

Οργανωμένο χαμηλό στην ανατολική Ευρώπη, οπου θα κινηθεί η ψυχρή μάζα, θα δώσει χιονοπτώσεις κατα τόπους πυκνές και σε πεδινές περιοχές όπως βλέπετε στο χάρτη παρακάτω.